Ukrajinec obvinený za znehodnotenie historických náhrobkov: Prípad upozorňuje na ochranu kultúrneho dedičstva

NETKY.SK • 16 Október 2024, 14:31 • 2 min
Ukrajinec obvinený za znehodnotenie historických náhrobkov: Prípad upozorňuje na ochranu kultúrneho dedičstva

BRATISLAVA - V obci Píla sa 40-ročný Vasyl z Ukrajiny dopustil trestného činu, keď počas rekonštrukcie domu zobrali historické náhrobné kamene z roku 1885 a premiestnil ich do obce Tureň. Po zistení ich historickej hodnoty mu hrozí až dvojročný trest odňatia slobody. Tento incident upozorňuje na význam ochrany archeologického dedičstva na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V obci Píla sa odohrala zaujímavá udalosť, ktorá upozorňuje na význam ochrany archeologického dedičstva. 40-ročný Vasyl z Ukrajiny, ktorý sa zaoberal rozoberaním muriva na staršom rodinnom dome, objavil náhrobné kamene, ktoré na prvý pohľad nevyzerali nijako výnimočne.

Napriek tomu sa rozhodol zobrať ich zo svojho pozemku a premiestniť do obce Tureň, kde ich uchovával niekoľko mesiacov.

Po ich nájdení boli tieto dva náhrobné kamene podrobené znaleckému skúmaniu, pri ktorom sa zistila ich historická hodnota. Oba kamene sa datovali do roku 1885, čím získali na význame ako cenné súčasti kultúrneho dedičstva.

V dôsledku tohto konania poverený príslušník Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Pezinku obvinil Vasyla z trestného činu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva. Podľa vyjadrenia Pamiatkového úradu Slovenskej republiky spôsobil Vasyl svojím konaním škodu vo výške 3 082 eur.

Ak sa mu preukáže vina pred súdom, hrozí mu trest odňatia slobody až na dva roky. Tento prípad zdôrazňuje dôležitosť ochrany historických artefaktov a potrebu dodržiavania zákonov týkajúcich sa kultúrneho dedičstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: KR PZ v Bratislave, Foto: FB/Polícia SR - Bratislavský kraj
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies