Ukrajinské drony zasiahli veľký vojenský sklad v ruskom meste Toropec + VIDEÁ

NETKY.SK • 18 September 2024, 13:11 • 2 min
Ukrajinské drony zasiahli veľký vojenský sklad v ruskom meste Toropec + VIDEÁ

KYJEV - Ukrajinské bezpilotné lietadlá v noci na dnes zasiahli veľký vojenský sklad v meste hlboko v Rusku, čo spôsobilo obrovský požiar a vynútilo si evakuáciu niektorých miestnych obyvateľov, uviedol v stredu ukrajinský predstaviteľ a ruské spravodajstvo.

slovakia

left justify in out

Úder prišiel v čase, keď vysokopostavený americký diplomat povedal, že nedávno oznámený - ale stále dôverný - plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na víťazstvo vo vojne "môže fungovať" a pomôcť ukončiť konflikt, ktorý trvá už tretí rok.

Ukrajina tvrdí, že útok zničil ruské vojenské sklady v meste Toropec v ruskej Tverskej oblasti, ktoré sa nachádza asi 240 kilometrov severozápadne od Moskvy a približne 300 kilometrov od hraníc s Ukrajinou.  

Útok vykonala Ukrajinská bezpečnostná služba spolu s ukrajinskou rozviedkou a jednotkami špeciálnych operácií, uviedol pre agentúru Associated Press predstaviteľ kyjevskej bezpečnostnej služby.

V rozhovore s novinármi v stredu skoro ráno tverský gubernátor Igor Rudenya uviedol, že všetky drony v regióne boli zostrelené a že na zemi vznikol požiar v dôsledku úlomkov zo zostreleného dronu. Počas jeho prejavu bolo v pozadí počuť hlasné výbuchy.

Rudenya uviedol, že nariadil čiastočnú evakuáciu okolia, a štátne médiá informovali, že školy a škôlky boli zatvorené, kým hasiči pracovali na potlačení plameňov. Neskôr oznámil, že ľudia sa môžu vrátiť do svojich domovov, a uviedol, že všetky verejné služby v regióne fungujú. "Niekoľko" ľudí požiadalo o lekársku pomoc, uviedol guvernérov oficiálny kanál Telegram.

Požiare boli také intenzívne, že ich zachytili satelity NASA, zatiaľ čo nórska monitorovacia agentúra NORSAR zaznamenala výbuch ako zemetrasenie s magnitúdou 3,2.

Zdroj z ukrajinskej bezpečnostnej služby pre NBC News potvrdil, že jej bezpilotné lietadlá "vymazali z povrchu zemského veľký sklad hlavného raketového a delostreleckého oddelenia" ruskej armády. Zdroj, ktorý požiadal o zachovanie anonymity vzhľadom na citlivosť týchto operácií, uviedol, že sa tam skladovali rakety Iskander, Tochka a KAB.

Uviedla, že útok bol súčasťou ukrajinskej snahy "metodicky znížiť raketový potenciál nepriateľa, ktorým ničí ukrajinské mestá".

Kyjev čoraz častejšie vracia údery bezpilotnými lietadlami na vojenské ciele na ruskom území. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však nalieha na Spojené štáty a ďalších spojencov, aby zrušili obmedzenia, ktoré mu zakazujú používať výkonné západné zbrane dlhého doletu na údery hlbšie do Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, NBC News, Central Fife Times, Foto: X / @Osinttechnical
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies