Slováci majú na bežných a sporiacich účtoch či vkladných knižkách takmer 34,9 mld. eur

NETKY.SK • 26 Jún 2024, 12:11 • 2 min
Slováci majú na bežných a sporiacich účtoch či vkladných knižkách takmer 34,9 mld. eur

BRATISLAVA - Situácia, kedy sme na Slovensku čelili vysokej inflácii a v dôsledku nej míňali „železné“ rezervy sa zmenila. Nedávno avizovaný pokles inflácie a stagnácia rastu cien vo výsledku priniesla rast reálnych miezd.

slovakia

left justify in out

Táto skutočnosť sa od začiatku roka pozitívnym spôsobom „podpísala“ aj pod nárast úspor. Na Slovensku však z veľkej časti svoje úspory držíme na bežných účtoch. Podľa Národnej banky Slovenska mali Slováci na bežných a sporiacich účtoch či vkladných knižkách koncom apríla uložených takmer 34,9 miliardy eur.

V porovnaní so začiatkom roka je to asi o 600 miliónov eur viac. V priemere má tak každý Slovák vrátane detí, študentov, nezamestnaných i seniorov nasporených viac ako 6 400 eur. Medzi hlavné dôvody patrí už vyššie spomínaný rast miezd.

Podľa nedávnych analýz časť týchto úspor tvorí práve peňažná hotovosť, ktorá počas pandémie slúžila domácnostiam ako rezerva. Pozitívny výhľad v podobe ekonomického rastu a nízkej nezamestnanosti spôsobili presun finančnej hotovosti naspäť do bánk. Úspory na účtoch svoje maximá dosiahli počas leta 2022 v podobe takzvaných pandemických úspor.

V júli daného roka dosiahli úroveň až 35,5 miliardy eur. Predpokladá sa, že objem úspor Slovákov bude aj naďalej rásť, pričom výrazne podporený bude rastom reálnych miezd, ktoré by v tomto roku mohli rásť o 4 až 4,4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies