USA obvinili vodcov Hamasu v súvislosti so smrtiacimi útokmi na Izrael zo 7. októbra

NETKY.SK • 4 September 2024, 15:31 • 2 min
USA obvinili vodcov Hamasu v súvislosti so smrtiacimi útokmi na Izrael zo 7. októbra

WASHINGTON - Spojené štáty oznámili obvinenia z trestných činov voči najvyšším predstaviteľom Hamasu v súvislosti s ich úlohou pri plánovaní, podpore a vykonaní útoku zo 7. októbra v južnom Izraeli.

slovakia

left justify in out

Obvinenia voči šéfovi militantnej skupiny Jahjáovi Sinwarovi a najmenej piatim ďalším osobám ich obviňujú zo zorganizovania útoku, pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí vrátane viac ako 40 Američanov. Tento útok spustil izraelský útok na Gazu, pri ktorom zahynulo viac ako 40 800 Palestínčanov a veľká časť územia bola spustošená.

Trestné oznámenie v siedmich bodoch obsahuje obvinenia zo sprisahania s cieľom poskytnúť materiálnu podporu zahraničnej teroristickej organizácii, zo sprisahania s cieľom zavraždiť občanov USA a zo sprisahania s cieľom použiť zbrane hromadného ničenia s následkom smrti.

Obviňuje tiež Irán a libanonský Hizballáh z poskytovania finančnej podpory, zbraní vrátane rakiet a vojenských dodávok.

"Ako je uvedené v našej žalobe, títo obžalovaní - vyzbrojení zbraňami, politickou podporou a financovaním zo strany iránskej vlády a podporou [Hizballáhu] - viedli úsilie Hamasu zničiť štát Izrael a vraždiť civilistov na podporu tohto cieľa," uviedol vo vyhlásení generálny prokurátor Merrick Garland.

"Dnes zverejnené obvinenia sú len jednou z častí nášho úsilia zamerať sa na všetky aspekty operácií Hamasu. Tieto kroky nebudú naše posledné," povedal Garland. "Jahjá Sinwar a ďalší vysokí predstavitelia Hamasu sú dnes obvinení z organizovania desaťročia trvajúcej kampane masového násilia a teroru tejto teroristickej organizácie - vrátane 7. októbra."

Kombinácia šiestich nedatovaných fotografií zobrazuje rukojemníkov,  ktorých nedávno zabil Hamas zľava hore: Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino, Eden Yerushalmi; zľava dole: Almog Sarusi, Alexander Lobanov a Carmel Gat.
Kombinácia šiestich nedatovaných fotografií zobrazuje rukojemníkov, ktorých nedávno zabil Hamas zľava hore: Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino, Eden Yerushalmi; zľava dole: Almog Sarusi, Alexander Lobanov a Carmel Gat.
Zdroj: The Times Of Israel / AP

V žalobe je uvedených šesť obžalovaných, z ktorých traja sú mŕtvi. Žijúcimi obžalovanými sú Sinwar, o ktorom sa predpokladá, že sa skrýva v Gaze, Khaled Meshaal, ktorý má sídlo v Dauhe a vedie diaspornú kanceláriu skupiny, a Ali Baraka, vysoký predstaviteľ Hamasu so sídlom v Libanone.

Medzi zosnulými obžalovanými sú bývalý vodca Hamasu Ismail Haníja, ktorého zavraždili v júli v Teheráne, šéf vojenského krídla Mohammed Deif, ktorého Izrael podľa svojich slov zabil pri júlovom nálete, a Marwan Issa, zástupca vojenského veliteľa, ktorého Izrael podľa svojich slov zabil pri marcovom útoku.

Irán obvinil zo smrti Haníju Izrael. Izraelskí predstavitelia sa k zodpovednosti neprihlásili.

Americkí prokurátori vzniesli obvinenia proti šiestim mužom vo februári, ale podľa predstaviteľa ministerstva spravodlivosti ich zapečatili v nádeji, že sa im podarí Haníju chytiť. Ministerstvo spravodlivosti sa rozhodlo zverejniť obvinenia po Haníjovej smrti.

V trestnom oznámení sa masaker opisuje ako "najbrutálnejší, najrozsiahlejší teroristický útok" v histórii Hamasu. Podrobne opisuje, ako sa príslušníci Hamasu, ktorí prišli do južného Izraela s "nákladnými autami, motocyklami, buldozérmi, motorovými člnmi a paraglajdrami", zapojili do brutálnej násilnej kampane, ktorá zahŕňala znásilňovanie, mrzačenie pohlavných orgánov a streľbu zo samopalov na blízko.

Garland uviedol, že americké orgány vyšetrujú aj zabitie Herša Goldberga-Polina, 23-ročného Izraelčana, ktorého 7. októbra vzalo hnutie Hamas ako rukojemníka. Jeho smrť bola oznámená cez víkend spolu s ďalšími piatimi rukojemníkmi. "Hershovu vraždu, ako aj každú ďalšiu brutálnu vraždu Američanov zo strany Hamasu, vyšetrujeme ako teroristický čin," povedal Garland.

Obvinenia prichádzajú v čase, keď Biely dom tvrdí, že spolu s egyptskými a katarskými partnermi pripravuje nový návrh na prímerie a dohodu o rukojemníkoch s cieľom pokúsiť sa ukončiť takmer 11 mesiacov trvajúcu vojnu v GazeBenjamin Netanjahu v pondelok však vylúčil, že by v rámci zablokovaných rozhovorov urobil akékoľvek "ústupky" alebo "podľahol tlaku" na ukončenie vojny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Reuters, AP, Foto: Le Monde / AFP / Mahmud Hams
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies