USA schválili pôžičku 20 miliárd dolárov pre Ukrajinu, krytú ruskými zmrazenými aktívami + VIDEO

NETKY.SK • 24 Október 2024, 12:07 • 2 min
USA schválili pôžičku 20 miliárd dolárov pre Ukrajinu, krytú ruskými zmrazenými aktívami + VIDEO

WASHIGNTON - Spojené štáty uzavreli dohodu o pôžičke vo výške 20 miliárd dolárov pre Ukrajinu, krytú zmrazenými ruskými aktívami, s cieľom poskytnúť finančné prostriedky na hospodársku a vojenskú pomoc. Tento záväzok je súčasťou širšieho balíka podpory v celkovej výške 50 miliárd dolárov, do ktorého prispievajú aj Európska únia a spojenci zo skupiny G7. Pôžička pomôže Ukrajine v jej obrane a obnove bez zaťaženia amerických daňových poplatníkov.

slovakia

left justify in out

USA v stredu dokončili svoju časť dlho očakávanej pôžičky vo výške 20 miliárd dolárov pre Ukrajinu, ktorá je krytá zmrazenými ruskými aktívami, a oznámili, že do konca roka plánujú začať poskytovať finančné prostriedky na hospodársku a vojenskú pomoc.

Americká ministerka financií Janet Yellenová a ukrajinský minister financií Serhij Marčenko podpísali dohodu o americkom záväzku poskytnúť pôžičku vo výške 20 miliárd USD, ktorá by sa mala pridať k samostatnému záväzku Európskej únie vo výške 20 miliárd USD a 10 miliárd USD, ktoré si rozdelia spojenci zo skupiny G7 - Veľká Británia, Japonsko a Kanada.

Lídri bohatých demokracií sa začiatkom tohto roka dohodli na poskytnutí obrovskej pôžičky na pomoc Ukrajine v jej boji o prežitie po ruskej invázii. Ako zábezpeka by sa použili úroky zo zisku zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky.

Prezident Joe Biden vo svojom vyhlásení uviedol: "Ukrajina môže dostať pomoc, ktorú potrebuje teraz, bez toho, aby zaťažovala daňových poplatníkov. Tieto pôžičky podporia obyvateľov Ukrajiny pri obrane a obnove ich krajiny. A naše úsilie jasne hovorí: tyrani budú zodpovední za škody, ktoré spôsobia."

Vojenská pomoc dodaná v rámci bezpečnostnej pomoci Spojených štátov amerických Ukrajine je vyložená z lietadla na medzinárodnom letisku Boryspil pri Kyjeve 11. februára 2022.
Vojenská pomoc dodaná v rámci bezpečnostnej pomoci Spojených štátov amerických Ukrajine je vyložená z lietadla na medzinárodnom letisku Boryspil pri Kyjeve 11. februára 2022.
Zdroj: Reuters / Serhiy Takhmazov

Ministerka financií Janet Yellenová a ukrajinský minister financií Sergej Marčenko sa na stredajšej slávnostnej schôdzi vo Washingtone písomne ubezpečili, že americká pôžička sa zaplatí z neočakávaných príjmov z imobilizovaných ruských štátnych aktív, a nie z peňazí amerických daňových poplatníkov.

"Ak by sme nechali Ukrajinu padnúť, vyzvali by sme (ruského prezidenta Vladimira) Putina k ďalšej agresii a ohrozili by sme bezpečnosť našich spojencov v NATO v Európe, ktorých sme sa zmluvne zaviazali brániť," povedala Yellenová.

Ďalších 30 miliárd USD poskytne okrem iného Európska únia, Spojené kráľovstvo, Kanada a Japonsko.

"Aby bolo jasné, nič podobné sa doteraz neudialo," povedal Daleep Singh, zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť v oblasti medzinárodnej ekonomiky. "Nikdy predtým sa nestalo, aby multilaterálna koalícia zmrazila aktíva agresorskej krajiny a následne využila hodnotu týchto aktív na financovanie obrany poškodenej strany, a to všetko pri rešpektovaní zásad právneho štátu a zachovaní solidarity."

Minister obrany Lloyd Austin vyjadril presvedčenie, že vojenská pomoc Ukrajine, schválená Bidenovou administratívou, bude dodaná podľa plánu, aj keby došlo k zmene vedenia v USA. Zdôraznil, že USA nesúhlasia s tým, aby Ukrajina používala ATACMS rakety na útoky hlboko v Rusku, ale podporujú výrobu dronov s dlhším dosahom. Svetová banka odhaduje, že obnova Ukrajiny bude stáť 486 miliárd dolárov počas nasledujúcich 10 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, AP, Foto: AP / Tlačová služba prezidenta Ukrajiny
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies