USA tvrdia, že Rusko dostalo rakety z Iránu, a uvaľujú sankcie

NETKY.SK • 11 September 2024, 09:05 • 2 min
USA tvrdia, že Rusko dostalo rakety z Iránu, a uvaľujú sankcie

LONDÝN / WASHINGTON - Spojené štáty v utorok uvalili nové sankcie na lode a spoločnosti, ktoré sa podľa nich podieľali na dodávkach iránskych zbraní do Moskvy, a zároveň oznámili, že Rusko dostalo od Iránu balistické rakety pre svoju vojnu na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii v Londýne pred návštevou Kyjeva, ktorú uskutoční spolu s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym, minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že Washington súkromne varoval Irán, že poskytnutie balistických rakiet Rusku by bolo "dramatickou eskaláciou".

"Rusko teraz dostalo zásielky s týmito balistickými raketami a pravdepodobne ich v priebehu niekoľkých týždňov použije na Ukrajine, proti Ukrajine," povedal Blinken s odvolaním sa na spravodajské informácie, ktoré boli podľa neho poskytnuté spojencom a partnerom USA na celom svete.

USA neskôr identifikovali deväť plavidiel plaviacich sa pod ruskou vlajkou, ktoré sa podľa nich podieľali na dodávkach zbraní z Iránu do Ruska, a označili ich za "blokovaný majetok" v rámci sankčného režimu Washingtonu, ako sa uvádza na webovej stránke ministerstva financií.

Ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že dodatočné opatrenia uložilo aj leteckej spoločnosti Iran Air, na ktorú boli predtým uvalené sankcie, ako aj spoločnostiam a jednotlivcom zapojeným do vojenskej spolupráce oboch krajín.

Blinken uviedol, že Irán vycvičil desiatky ruských vojakov na používanie svojho balistického raketového systému Fath-360, ktorý má maximálny dolet 75 míľ (121 km).

Zástupcovia ruského ministerstva obrany pravdepodobne v decembri podpísali s iránskymi predstaviteľmi zmluvu na Fath-360 a ďalší iránsky balistický raketový systém, informovala minulý mesiac agentúra Reuters.

Irán v minulosti dodával bezpilotné lietadlá Šáhid, ktoré Rusko používa na Ukrajine, ale poprel, že by Rusku dodával balistické rakety. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání v utorok na X uviedol, že Irán považuje tieto správy za "škaredú propagandu", ktorá má zakryť vojenskú podporu Západu Izraelu.

Iránske rakety sa môžu použiť na bližšie ciele, čo Rusku umožní použiť viac vlastného arzenálu na ciele, ktoré sú ďalej od frontovej línie, povedal Blinken.

Iránsky prezident Ebrahim Raisi reční počas slávnostného pripojenia balistických rakiet k ozbrojeným silám v Teheráne 22. augusta 2023.
Iránsky prezident Ebrahim Raisi reční počas slávnostného pripojenia balistických rakiet k ozbrojeným silám v Teheráne 22. augusta 2023.
Zdroj: Reuters / West Asia News Agency

Kaspické plavby

Ministerstvo financií a ministerstvo zahraničných vecí uvalili sankcie na 10 osôb a 9 subjektov so sídlom v Iráne a Rusku, uviedlo ministerstvo financií. Sankcie zmrazujú všetky americké aktíva, ktoré majú osoby, na ktoré sa sankcie vzťahujú, znemožňujú im prístup a vo všeobecnosti zakazujú Američanom s nimi obchodovať.

Do utorkových sankcií boli zahrnuté lode, ktoré pravidelne prepravujú náklad cez Kaspické more medzi Iránom a Ruskom, vrátane lode Port Olya-3, ktorá patrí ruskej spoločnosti MG-FLOT a ktorá sa používala na prepravu balistických rakiet krátkeho doletu, uviedlo ministerstvo financií.

Podľa údajov o sledovaní lodí plavidlo v období od mája do augusta tohto roku uskutočnilo niekoľko plavieb medzi ruským kaspickým prístavom Oľja a iránskym prístavom Amirabad.

Ministerstvo zahraničných vecí tiež uviedlo, že spoločnosť Iran Air sa stala ďalším terčom útokov, pretože sa využívala na obstarávanie citlivého tovaru západného pôvodu a na prepravu materiálov pre iránsky program bezpilotných lietadiel.

Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia vyhlásili, že rušia dohody o leteckých službách s Iránom a zaviazali sa uvaliť sankcie na spoločnosť Iran Air a na osoby zapojené do iránskeho programu balistických rakiet a dodávok zbraní Rusku.

Británia oznámila sedem nových sankcií v rámci svojho sankčného režimu voči Iránu a tri v rámci režimu voči Rusku. Európska únia tiež prisľúbila "silnú reakciu".

David Albright, vedúci výskumnej skupiny Inštitútu pre vedu a medzinárodnú bezpečnosť, uviedol, že pochybuje, že nové sankcie budú mať nejaký vplyv na zastavenie spolupráce Iránu s Ruskom, pretože Teherán považuje silnejšie väzby s Moskvou - a Pekingom - za svoje najlepšie hospodárske a politické záujmy. "Budú mať určitý vplyv na lodné spoločnosti a plavidlá, ale môžu nastúpiť aj iní," povedal Albright, bývalý inšpektor OSN pre jadrovú bezpečnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: The Japan News / Reuters / Alberto Pezzali
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies