USA uvalili sankcie na čínskych výrobcov dronov: Spolupráca s Ruskom pod paľbou za podporu vojny na Ukrajine

NETKY.SK • 18 Október 2024, 08:16 • 2 min
USA uvalili sankcie na čínskych výrobcov dronov: Spolupráca s Ruskom pod paľbou za podporu vojny na Ukrajine

WASHINGTON - Ministerstvo financií USA uvalilo sankcie na čínskych výrobcov motorov a súčiastok pre drony, ktorí podľa administratívy prezidenta Joea Bidena priamo pomáhali Rusku vo vojne na Ukrajine. Sankcie sa zameriavajú na tri subjekty a jednu fyzickú osobu zapojené do výroby ruských útočných dronov "série Garpija", ktoré Rusko nasadilo proti ukrajinskej infraštruktúre. Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone obvinenia odmieta a označuje ich za nepravdivé.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo financií Spojených štátov oznámilo sankcie proti čínskym výrobcom motorov a súčiastok pre drony, ktoré podľa administratívy prezidenta Joea Bidena priamo pomáhali Rusku pri útokoch na diaľku vo vojne na Ukrajine.

Sankcie, ktoré boli vydané vo štvrtok, sú zamerané na tri subjekty a jednu fyzickú osobu za ich účasť na vývoji a výrobe ruských útočných bezpilotných lietadiel dlhého doletu "série Garpija".

Je to prvýkrát, čo USA uvalili sankcie na čínskych výrobcov motorov a súčiastok pre drony za "vývoj a výrobu kompletných zbraňových systémov" v spolupráci s ruskými spoločnosťami, uviedlo ministerstvo.

USA už predtým obvinili Čínu z poskytovania materiálnej podpory ruskej vojensko-priemyselnej základni na udržiavanie vojny Kremľa proti Ukrajine a podľa vysokopostavených predstaviteľov Bidenovej administratívy, ktorí pred oznámením opatrení diskutovali o sankciách pod podmienkou anonymity, sa najnovšie kolo sankcií zameriava na "priamu činnosť" medzi Pekingom a Moskvou.

Ruský prezident Vladimir Putin navštevuje závod na výrobu dronov v Petrohrade, 19. septembra 2024.
Ruský prezident Vladimir Putin navštevuje závod na výrobu dronov v Petrohrade, 19. septembra 2024.
Zdroj: UNITED24 Media

"Garpija bola nasadená Ruskom v jeho brutálnej vojne proti Ukrajine, ničila kritickú infraštruktúru a spôsobovala masové obete," uviedlo ministerstvo financií vo vyhlásení, v ktorom oznámilo tieto opatrenia.

"Drony Garpiya, ktoré navrhli a vyvinuli odborníci z Čínskej ľudovej republiky (ČĽR), sa vyrábajú v továrňach v ČĽR v spolupráci s ruskými obrannými firmami a následne sa prepravujú do Ruska na použitie proti Ukrajine."

Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone označilo obvinenia USA za nepravdivé. Uviedlo, že obchod Číny s Ruskom je "otvorený a nadštandardný" a v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie a trhovými zásadami. "Čína vždy pristupuje k vývozu vojenských výrobkov obozretne a zodpovedne a prísne kontroluje vývoz výrobkov dvojakého použitia vrátane bezpilotných lietadiel na civilné použitie," uviedol hovorca veľvyslanectva Liu Pengyu.

Čína je proti "nezákonným a neoprávneným jednostranným sankciám a takzvanej jurisdikcii s dlhými rukami zo strany USA," povedal. Poukazujúc na pokračujúcu vojenskú pomoc Washingtonu Ukrajine, Liu povedal, že USA sa správajú "mimoriadne pokrytecky a nezodpovedne".

Tieto kroky prichádzajú v čase, keď USA varujú pred užšími väzbami medzi Ruskom, Čínou a ďalšími protivníkmi Západu, ako sú Irán a Severná Kórea. Čína sa v ukrajinskom konflikte snažila vystupovať neutrálne a vyzvala na usporiadanie mierovej konferencie s oboma stranami a na nerozširovanie bojiska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, AP, Foto: Al Arabiya
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies