"Vlastenecká výchova": Hongkonské školy začínajú zavádzať Si Ťin-pchingove myšlienky

NETKY.SK • 3 September 2024, 12:08 • 2 min
"Vlastenecká výchova": Hongkonské školy začínajú zavádzať Si Ťin-pchingove myšlienky

HONGKONG - Tento týždeň sa v Hongkongu začal nový školský rok, ktorý pre niektorých študentov priniesol významnú novinku: učenie Si Ťin-pchingových myšlienok.

slovakia

left justify in out

Zmeny prichádzajú spolu s ďalšími lekciami o národnej bezpečnosti a propekinskom vlastenectve, keďže v poloautonómnom meste sa zvyšuje vplyv a kontrola vládnucej komunistickej strany Číny.

Učenie o ideológii čínskeho vodcu je zahrnuté v novom predmete, ktorý je teraz povinný pre študentov stredných škôl, Občianstvo, ekonomika a spoločnosť, prvýkrát oznámenom v roku 2022.

Nový modul zavádza "vlasteneckú výchovu" pre všetky tri ročníky stredných škôl a jeho obsah je zameraný na "pestovanie zmyslu pre štátnosť, náklonnosti k našej krajine a zmyslu pre národnú identitu", ako sa uvádza vo vládou vydaných učebných osnovách. Žiaci tretieho ročníka sa majú dozvedieť o Si Ťin-pchingovej myšlienke v module o "politickej štruktúre našej krajiny a jej účasti na medzinárodných záležitostiach". Usmernenia odporúčajú učiteľom venovať tomuto modulu 12 40-minútových vyučovacích hodín.

V usmerneniach sa uvádza, že niektoré školy boli vyzvané, aby zaviedli pilotné programy nového predmetu v roku 2023, ale všetkých 512 stredných škôl by malo začať uplatňovať nové učebné osnovy od pondelka 2. septembra 2024.

Jeden z obyvateľov Hongkongu na sociálnej sieti prirovnal nové učebné osnovy k "vymývaniu mozgov". "Tvrdenie, že vzdelávanie deformuje myslenie, je mierne povedané," dodali.

Ďalší obyvateľ Hongkongu spájal nové učebné osnovy s obavami z "kontinentalizácie" Hongkongu.

"Keď stretávam študentov na ulici, počujem ich rozprávať sa v mandarínčine, používajú čínske výrazy a dokonca aj ich stravovacie návyky sa zmenili na čínske," povedal jeden z nich.

"Ak k tomu pripočítame spravodajské médiá a vládnu vlasteneckú výchovu, pravdepodobne ešte za môjho života dôjde k zániku skutočného hongkonského ľudu."

Koncom roka 2023 boli oznámené zmeny vo vzdelávaní na základných školách. Úrad pre vzdelávanie uviedol, že všeobecné študijné programy pre žiakov základných škôl budú do roku 2025 nahradené novými učebnými osnovami. Nové učivo by zahŕňalo národnú bezpečnosť a opiovú vojnu a japonskú inváziu do Číny, dve kľúčové udalosti v pekinskom príbehu "storočia poníženia", ktoré sú hnacím motorom rastúceho nacionalizmu v Číne.

Osobná politická filozofia Si Ťin-pchinga, oficiálne nazvaná "Myšlienka Si Ťin-pchinga o socializme s čínskymi charakteristikami pre novú éru", bola v roku 2018 zakotvená v čínskej ústave. V roku 2021 bola zavedená do škôl v pevninskej Číne. Zdá sa, že Siovo učenie v učebných osnovách na pevnine je podľa dostupných informácií oveľa komplexnejšie ako učenie zavedené v Hongkongu. Medzi niektorými rodičmi a občanmi však stále vyvoláva znepokojenie.

Počet žiakov v Hongkongu v posledných rokoch prudko klesol v dôsledku nízkej pôrodnosti a odlivu obyvateľov a cudzincov v dôsledku potlačenia prodemokratického hnutia a zavedenia prísnejšej sociálnej kontroly naklonenej ČKS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: Alamy / RaymondAsiaPhotography
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies