USA varujú Irán: Akýkoľvek pokus o atentát na Trumpa bude považovaný za vojnový čin

NETKY.SK • 15 Október 2024, 13:21 • 2 min
USA varujú Irán: Akýkoľvek pokus o atentát na Trumpa bude považovaný za vojnový čin

WASHINGTON - Spojené štáty varovali Irán pred akýmikoľvek pokusmi o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, označujúc takéto sprisahania za otázku národnej bezpečnosti. Biely dom vyhlásil, že akýkoľvek útok na občana USA, vrátane Trumpa, by mal vážne následky a považoval by ho za vojnový čin. Americké úrady monitorujú hrozby voči Trumpovi a pravidelne ho informujú o potenciálnych nebezpečenstvách.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty varovali iránsku vládu, aby zastavila všetky sprisahania proti republikánovi Donaldovi Trumpovi, a uviedli, že Washington bude akýkoľvek pokus o atentát považovať za vojnový čin, uviedol v pondelok americký predstaviteľ.

Spojené štáty už roky "pozorne" sledujú hrozby Iránu voči bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, uviedol v pondelok Biely dom a varoval pred "vážnymi dôsledkami", ak by Teherán zaútočil na ktoréhokoľvek občana USA. "Považujeme to za záležitosť najvyššej priority v oblasti národnej a národnej bezpečnosti a dôrazne odsudzujeme Irán za tieto drzé hrozby," uviedol vo vyhlásení hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Sean Savett.

"Ak Irán zaútočí na niektorého z našich občanov vrátane tých, ktorí naďalej slúžia Spojeným štátom, alebo tých, ktorí im slúžili v minulosti, bude čeliť vážnym následkom," dodal hovorca Savett. Uviedol, že "príslušné agentúry neustále a promptne poskytujú bývalému prezidentovi informácie o vývoji hrozieb".

Na Bidenov pokyn najvyšší predstavitelia USA poslali najvyšším predstaviteľom iránskej vlády správy, v ktorých Teherán varovali, aby zastavil všetky sprisahania proti Trumpovi a bývalým americkým predstaviteľom, uviedol úradník.

Iránci boli informovaní, že Washington by považoval za vojnový akt, ak by sa uskutočnil akýkoľvek pokus o útok na Trumpov život, uviedol úradník.

Irán poprel, že by zasahoval do záležitostí USA. Teherán zasa tvrdí, že Washington zasahuje do jeho záležitostí už desaťročia, pričom sa odvoláva na udalosti od prevratu proti premiérovi v roku 1953 až po zabitie jeho vojenského veliteľa pri útoku amerického bezpilotného lietadla v roku 2020.

Trumpova kampaň nedávno požiadala o vojenské lietadlá a vozidlá na ochranu republikánskeho prezidentského kandidáta, ktorý cestuje po krajine a snaží sa vrátiť do Bieleho domu.

Podľa e-mailov, ktoré preskúmal denník The Washington Post a ľudia oboznámení s touto záležitosťou, žiadosť prišla po tom, ako Trumpovi poradcovia dostali informácie, v ktorých vláda uviedla, že Irán stále aktívne plánuje jeho zabitie.

Trump sa nedávno stal terčom dvoch zjavných pokusov o atentát, pričom v oboch prípadoch išlo o Američanov bez hlásených väzieb na Irán. Cez víkend bol pred miestom v štáte Kalifornia, kde Trump neskôr prehovoril k svojim priaznivcom, zatknutý muž s nabitou strelnou zbraňou, brokovnicou a veľkokapacitným zásobníkom.

Do volieb 5. novembra, v ktorých sa Trump stretne s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, zostávajú necelé tri týždne.

Americké voľby, v ktorých sa republikánsky kandidát Donald Trump stretne s nominantkou demokratov, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, sa uskutočnia 5. novembra.
Americké voľby, v ktorých sa republikánsky kandidát Donald Trump stretne s nominantkou demokratov, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, sa uskutočnia 5. novembra.
Zdroj: NBC News


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Anadolu Agency, Foto: SITA / AP / Matt Slocum
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies