Útok v Kurskej oblasti pomohol plánovať Západ, tvrdí Putinov poradca Patrušev

NETKY.SK • 16 August 2024, 16:42 • 2 min
Útok v Kurskej oblasti pomohol plánovať Západ, tvrdí Putinov poradca Patrušev

KURSK - Do plánovania ukrajinského útoku na ruskú Kurskú oblasť bol priamo zapojený Západ a Severoatlantická aliancia, povedal v rozhovore s denníkom Izvestija poradca ruského prezidenta Vladimíra Putina Nikolaj Patrušev. Agentúra Reuters napísala, že výroky Patruševa, považovaného za jedného z "jastrabov" na vrchole kremeľského režimu, naznačujú, že ukrajinský vpád na zvrchované ruské územie so sebou nesie veľké riziko eskalácie.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenia Spojených štátov o tom, že sa na ukrajinskom vpáde nijako nepodieľali, nie sú podľa Patruševa pravdivé. „Operácia v Kurskej oblasti bola plánovaná aj za účasti NATO a západných tajných služieb,“ povedal niekdajší tajomník ruskej bezpečnostnej rady bez toho, aby pre svoje tvrdenie poskytol nejaké dôkazy. "Bez ich podielu a priamej podpory by sa Kyjev neodvážil (vpadnúť) na ruské územie," vyhlásil Patrušev.

Biely dom minulý týždeň krátko po začiatku ukrajinského útoku na Kurskú oblasť uviedol, že Kyjev o tejto operácii Spojené štáty vopred neinformoval a že Washington do akcie nie je zapojený. V uplynulých dňoch ale vyšli najavo informácie o tom, že pri svojej operácii v Kurskej oblasti ukrajinské jednotky využívajú aj techniku ​​dodávanú Spojenými štátmi a Britániou, uvádza agentúra Reuters.

„Snahy Washingtonu vytvorili všetky nevyhnutné predpoklady na to, aby Ukrajina stratila svoju suverenitu a prišla o časť svojho územia,“ povedal Patrušev.

Ruská štátna agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na nemenované bezpečnostné zdroje informovala, že ruskí vojaci v Kurskej oblasti v okolí dediny Krupec zničili skupinu ukrajinských vojakov z výsadkového úderného práporu 80. samostatnej leteckej útočnej brigády. Tieto informácie nie je možné nezávisle overiť.

Aj keď ukrajinský vpád odhalil slabiny ruskej obrany, ruskí činitelia tvrdia, že ukrajinská „teroristická invázia“, priebeh vojny nezmení. Ruská armáda po väčšinu tohto roku na kľúčovom východnom úseku frontu postupuje a má oproti Ukrajincom veľkú početnú prevahu. V súčasnosti kontroluje 18 percent ukrajinského územia.

„Svet na prahu tretej svetovej vojny“

Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje vo Washingtone píše, že Spojené štáty zatiaľ prekvapivý ukrajinský vpád na ukrajinské územie považujú za ochrannú operáciu, pri ktorej Kyjev môže používať americkú techniku.

Avšak s tým, ako sa ukrajinské jednotky dostávajú do hĺbky nepriateľského územia, si USA zároveň robia obavy ohľadom možných komplikácií. Jeden z činiteľov povedal, že ak by Ukrajina začala obsadzovať ruské dediny a ďalšie nevojenské ciele s využitím amerických zbraní a vozidiel, šlo by to takmer považovať za porušenie pravidiel stanovených Washingtonom. Cieľom USA je zabrániť tomu, aby vojna na Ukrajine bola vnímaná ako priamy konflikt medzi Severoatlantickou alianciou a Ruskom.

Británia vo štvrtok uviedla, že zbrane, ktoré Kyjevu poskytla, môže ukrajinská armáda používať na ruskom území s cieľom obrany ukrajinského územia. Podľa nemenovaného činiteľa ukrajinskej jednotky na ruskom území používajú britské tanky Challenger 2.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video, ktoré podľa neho zachytáva, ako ruský dron v Kurskej oblasti ničí obrnený transportér Stryker vyrábaný v Spojených štátoch. Podľa ruského poslanca Michaila Šeremeta ukrajinský vpád a prítomnosť západnej vojenskej techniky na území Ruska znamená, že „svet sa ocitol na prahu tretej svetovej vojny“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, RIA Novosti, Foto: X / @Kostya K
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies