V Belgicku bola podaná žaloba na Stoltenberga za jeho účasť na príprave konfliktu na Ukrajine

NETKY.SK • 7 Október 2024, 11:30 • 2 min
V Belgicku bola podaná žaloba na Stoltenberga za jeho účasť na príprave konfliktu na Ukrajine

Žalobca Patrik Pazen tiež obvinil bývalého generálneho tajomníka NATO zo zločinov proti mieru a zo spôsobenia škody na životoch skupiny ľudí.

slovakia

left justify in out

V Belgicku bola podaná žaloba na bývalého generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga za účasť na rozpútaní konfliktu na Ukrajine proti Rusku, pokus o bezpečnosť štátov NATO, zločiny proti mieru, spôsobenie škody na živote a zdraví skupiny osôb. Oznámil to žalobca, výskumník konfliktu na Ukrajine a autor knihy o priamej zodpovednosti Západu pri jeho vypuknutí, francúzsky občan Patrik Pazen na tlačovej konferencii v Bruseli. Žaloba bola podľa neho na bruselskom súde podaná 27. septembra.

Jens Stoltenberg sa zúčastnil na organizovanom pláne alebo sprisahaní s cieľom vykonať konkrétne činy predstavujúce zločiny proti mieru“ uvádza sa v žalobnom vyhlásení, ktoré získala agentúra TASS. 

Príprava agresie

Dokument poskytuje dôkazypriamej príprave Ukrajiny na konflikt s Ruskom, vrátane vyhlásení bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a bývalého francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, že dohody z Minska boli podpísané len preto, aby získali čas na vyzbrojenie Ukrajiny.

V prílohe žaloby je preklad vyjadrení bývalého poradcu prezidenta Ukrajiny Alexeja Arestoviča (v Ruskej federácii vedený ako terorista a extrémista) z roku 2019 o „99,9% pravdepodobnosti vojny s Ruskom v rokoch 2021-2022, v ktorej podľa Arestoviča musela zvíťaziť Ukrajina a potom okamžite vstúpiť do NATO“.

Na tlačovej konferencii Pazen podrobne opísal chronológiu udalosti posledných dvoch týždňov pred začiatkom konfliktu, pričom zdôraznil, že Rusko bolo aktívne vyprovokované k začatiu bojových akcií: „Biely dom a západné média oznámili, že konflikt sa začne v noci z 15. na 16. februára 2022, 13. februára bola obloha pre lety na Ukrajine uzavretá a 14. februára Spojené štáty dočasne presunuli svoje veľvyslanectvo do Ľvova čo je na západe krajiny, ale v noci 16. februára Rusko nezaútočilo. Potom 16. februára počet ostreľovania miest Donbasu prudko narastá podľa OBSE, počet porušení prímeria dosahuje 591, čo je o 4 krát viac ako deň predtým. Ich počet rýchlo rastie a 18. februára už dosahuje 1566, to všetko je v správach OBSE. Začína sa evakuácia z Donecka a Luganska.
Druhou otvorenou provokáciou k začiatku konfliktu bolo podľa neho vyhlásenie prezidenta Ukrajiny na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii 19. februára o úmysle Kyjeva vypovedať Budapeštianske memorandum a snažiť sa získať jadrové zbrane. „Rusko bolo povinné chrániť svojich občanov a mnohí obyvatelia Donecka a Luganska majú ruské pasy a nemohli pripustiť jadrovú hrozbu“ uzavrel.   

Diplomatická sabotáž

Stoltenberg bol tiež obvinený zo sabotáže diplomatických snáh zabrániť konfliktu, vrátane kolapsu rokovaní NATO s Ruskom o ruských návrhoch na európsku bezpečnosť v januári 2022, ktoré mali konfliktu zabrániť.
V roku 2022 Stoltenberg pôsobil už osem rokov ako generálny tajomník NATO a v tejto funkcii súčasne zastával funkciu predsedu Rady Rusko-NATO a Komisie NATO-Ukrajina. Vzťahom s Ruskom rozumel do detailov, ale neprial žiadne opatrenia na zabránenie konfliktu. Navyše opakovane verejne klamal, čo dokumentuje aj naša žaloba“ zdôraznil Pazen.

Pazen vysvetlil, že Stoltenberg vo svojich prejavoch a rozhovoroch opakovane poprel sľuby NATO, že sa po znovuzjednotení Nemecka nerozšíri na východ. Táto lož podľa žalobcu zabránila NATO odmietnuť prijať Ukrajinu, čo stalo hlavnou príčinou konfliktu a ohrozilo bezpečnosť všetkých štátov aliancie. Zo strany bývalého generálneho tajomníka išlo o porušenie základného dokumentu aliancie – Washingtonskej zmluvy, v ktorej je cieľom NATO zaistiť bezpečnosť štátov, ktoré sú členmi aliancie, čo je základom pre zbavenie Stoltenberga diplomatickej imunity.

Pazenov právnik Philippe Vanlangendonck zase poznamenal, že činy Jensa Stoltenberga ako generálneho tajomníka NATO, ktoré sa stali jednou z príčin konfliktu na Ukrajine, si podľa belgických zákonov môžu zaslúžiť doživotné väzenie. Výskumník a publicista Patrik Pazen je autorom série kníh o skrytých príčinách veľkých globálnych kríz. Koncom roku 2022 vydal v Paríži knihu o vyšetrovaní „Vojna na Ukrajine: trestná zodpovednosť Západu a naša schopnosť zastaviť krízu“. V tejto knihe prichádza k záveru, že tento konflikt nazačalo Rusko v roku 2022, ale Západ v roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
tass.ru, Zdroj foto: FB Jens Stoltenberg
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies