V Japonsku sa Vianoce neoslavujú ako náboženský sviatok, ale skôr ako príležitosť na radosť a zábavu. Jedným z najpopulárnejších vianočných jedál je vyprážané kurča z KFC. Táto tradícia začala v roku 1974, keď KFC Japan spustilo úspešnú reklamnú kampaň s názvom "Kentucky na Vianoce".
Vianoce sú obdobím radosti, rodinných stretnutí a, samozrejme, výnimočných jedál. Hoci tradičné vianočné pokrmy sa líšia od krajiny ku krajine, jedno majú spoločné – sú pripravené s láskou a starostlivosťou. Pozrime sa, ako vyzerajú štedrovečerné stoly v rôznych kútoch sveta.
V Japonsku sa Vianoce neoslavujú ako náboženský sviatok, ale skôr ako príležitosť na radosť a zábavu. Jedným z najpopulárnejších vianočných jedál je vyprážané kurča z KFC. Táto tradícia začala v 70. rokoch a odvtedy sa stala neodmysliteľnou súčasťou japonských Vianoc. Rodiny si objednávajú špeciálne vianočné menu, ktoré zahŕňa kuracie kúsky, šaláty a torty.
Táto tradícia začala v roku 1974, keď KFC Japan spustilo úspešnú reklamnú kampaň s názvom "Kentucky na Vianoce". Táto tradícia sa stala tak populárnou, že mnohí Japonci veria, že vyprážané kurča je tradičným vianočným jedlom aj na Západ.
V Taliansku je štedrovečerná večera, známa ako "La Vigilia", tradične bezmäsitá, čo má náboženský pôvod. Na stole dominujú rôzne druhy rýb a morských plodov. Tento zvyk je obzvlášť rozšírený na juhu Talianska, kde sa dodržiava pôst a vyhýba sa mäsu.
Cestoviny s morskými plodmi sú často prvým chodom. Môžu to byť špagety s mušľami, linguine s krevetami alebo iné kombinácie. Hlavným chodom sú morské ryby, ako napríklad vyprážaná treska alebo pečený úhor. K tomu sa podávajú rôzne šaláty a zeleninové jedlá, ako sú marinované ančovičky, gratinované ustrice alebo pečené zemiaky.
Vianočné dezerty sú tiež dôležitou súčasťou talianskej štedrovečernej večere. Najznámejšie sú panettone a pandoro. Panettone je nadýchaný koláč plný hrozienok a kandizovaného ovocia, zatiaľ čo pandoro je jednoduchší, bez ovocia, ale posypaný práškovým cukrom.
V Mexiku sú Vianoce plné farieb, chutí a tradícií, ktoré sa odrážajú aj v jedle. Dva z najobľúbenejších vianočných pokrmov sú tamales a ponche. Tamales sú tradičné mexické jedlo, ktoré sa pripravuje z kukuričného cesta (masa) plneného rôznymi náplňami, ako je mäso, syr, zelenina alebo sladké plnky. Tamales sa zabalia do kukuričných listov a dusia sa, kým nie sú mäkké a chutné. Príprava tamales je často rodinnou aktivitou, kde sa všetci zúčastňujú na príprave a balení.
Ponche Navideño je tradičný mexický vianočný nápoj, ktorý sa podáva horúci. Tento ovocný punč sa pripravuje z vody, čerstvého a sušeného ovocia, ako sú tamarind, slivky, ibištek, cukrová trstina, škorica a sladí sa piloncillom (surový trstinový cukor). Ponche sa často podáva s alebo bez alkoholu, podľa preferencií.
Ponche je neoddeliteľnou súčasťou vianočných osláv v Mexiku, najmä počas Las Posadas, čo je deväťdňová oslava na počesť Márie a Jozefa. Počas tejto oslavy sa ľudia zhromažďujú, spievajú koledy, modlia sa a samozrejme, pijú ponche.
Švédsky Julbord, čo v preklade znamená "vianočný stôl", je veľkolepá sviatočná tradícia, ktorá siaha až do vikingskej éry. Julbord je rozdelený na niekoľko chodov, pričom každý chod má svoje špecifické jedlá. Tradične sa začína studenými jedlami, ako sú rôzne druhy nakladaných sleďov, losos (údený aj gravlax), a ďalšie morské plody. Nasledujú rôzne druhy mäsa, paštét a terín, vrátane vianočnej šunky (julskinka), ktorá je centrálnym bodom moderného julbordu.
Medzi teplými jedlami nájdeme švédske mäsové guľky (köttbullar), Janssnovo pokušenie (Jansson's frestelse), čo je zemiakový nákyp so šprotmi, a rôzne druhy klobás. K tomu sa podávajú rôzne druhy chleba a syrov.
Julbord sa nezaobíde bez tradičných nápojov, ako je glögg (švédske korenené víno) a julöl (vianočné pivo). Pre deti a vodičov je tu nealkoholický nápoj julmust, ktorý je vyrobený z vody, cukru, chmeľu, sladu a korenín.
Dezerty sú tiež dôležitou súčasťou julbordu. Medzi najobľúbenejšie patria ris à la Malta (ryžový puding s mandľami a šľahačkou) a rôzne druhy pečiva a sladkostí, často s príchuťou šafranu. Julbord je nielen o jedle, ale aj o atmosfére. Švédi si dávajú záležať na výzdobe, ktorá zahŕňa množstvo sviečok, tradičné vianočné ozdoby a samozrejme, veľký vianočný stromček.
V Austrálii sú Vianoce oslavované v letnom období, čo znamená, že tradičné zimné aktivity sú nahradené letnými radovánkami. Jednou z najpopulárnejších vianočných tradícií je grilovanie na pláži. Austrálčania často trávia Vianoce vonku, kde si užívajú slnko, more a dobré jedlo
Grilovanie je centrálnou súčasťou austrálskych Vianoc. Na grile sa pripravujú rôzne druhy mäsa, najmä hovädzie, jahňacie a kuracie, ale aj morské plody, ako sú krevety a ryby. K tomu sa podávajú čerstvé šaláty, ovocie a chlieb.
Vianočné pikniky sú tiež veľmi obľúbené. Rodiny a priatelia sa zhromažďujú v parkoch alebo na plážach, kde si rozložia deky a užívajú si spoločné jedlo a hry. Deti sa často hrajú v piesku alebo plávajú v mori, zatiaľ čo dospelí relaxujú a rozprávajú sa. Darčeky sa v Austrálii tradične rozbaľujú ráno 25. decembra. Deti často nájdu svoje darčeky pod vianočným stromčekom alebo v pančuchách zavesených na krbe. Vianočné stromčeky sú zdobené svetielkami a ozdobami, podobne ako v iných krajinách.
Koledy pri sviečkach sú ďalšou obľúbenou tradíciou. Od roku 1938 sa ľudia zhromažďujú v parkoch a na verejných priestranstvách, kde spievajú vianočné koledy pri svetle sviečok. Toto podujatie priťahuje tisíce ľudí a je vysielané po celej krajine. Austrálske Vianoce sú o rodine, priateľoch a užívaní si letného počasia. Je to čas na oddych, zábavu a dobré jedlo, ktoré sa často odohráva na pláži alebo v parku.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies