Nová školská legislatíva: Povinné vzdelávanie pre deti cudzincov

NETKY.SK • 2 September 2024, 09:49 • 2 min
Nová školská legislatíva: Povinné vzdelávanie pre deti cudzincov

BRATISLAVA - Ministerstvo tiež oznámilo, že Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci so Švajčiarskou federálnou univerzitou pre odborné vzdelávanie a prípravu spúšťajú projekt na zlepšenie kvality a atraktívnosti odborného vzdelávania a prípravy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od septembra budúceho roka sa plánuje na Slovensku zaviesť povinné vzdelávanie pre deti cudzincov, ktoré by sa mali učiť spolu so slovenskými žiakmi. Cieľom je, aby sa mohli čo najskôr plnohodnotne zapojiť do bežného vyučovania.

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR uviedlo, že naďalej platí možnosť bezplatného základného a rozširujúceho kurzu slovenského jazyka. Rezort zároveň pracuje na viacerých ďalších aktivitách.

"Povinné vzdelávanie všetkých cudzincov ako systémové riešenie sa predpokladá v ďalšej novele školského zákona," informovalo MŠVVaM. Zákon tiež umožňuje zaradiť žiaka do špecializovanej triedy, ak nemá predpoklad úspešne zvládnuť obsah vzdelávania príslušného ročníka, čo má kompenzovať chýbajúci obsah vzdelávania.

Podľa ministerstva bude čoskoro vyhlásená výzva na podporu poskytovania kurzov slovenského jazyka ako cudzieho jazyka pre cudzincov od 16 rokov.

"Vďaka tomu budú jazykové školy môcť rozšíriť ponuku bezplatných kurzov alebo odpustiť poplatok za existujúce kurzy. Tie budú pokrývať jazykové úrovne A1, A2, B1 podľa Spoločného európskeho referenčného rámca a mali by trvať minimálne 40 hodín. Kurzy môžu byť prezenčné, online alebo hybridné, pričom cudzinec musí absolvovať aspoň 70 percent kurzu," vysvetlilo ministerstvo.

Rezort školstva tiež pripravuje jazykovo-vzdelávaciu koncepciu pre kurzy slovenského jazyka ako cudzieho jazyka pre dospelých cudzincov.

"Táto koncepcia zahŕňa vytvorenie obsahových vzdelávacích štandardov pre rôzne úrovne slovenského jazyka ako cudzieho jazyka, vytvorenie štandardov pre testovanie a certifikovanie úrovne ovládania slovenčiny, ako aj štandardizovanie kvalifikácie lektorov slovenského jazyka," uviedol rezort.

Ministerstvo tiež oznámilo, že Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci so Švajčiarskou federálnou univerzitou pre odborné vzdelávanie a prípravu spúšťajú projekt na zlepšenie kvality a atraktívnosti odborného vzdelávania a prípravy.

"Projekt zahŕňa aj jazykové vzdelávanie na podporu integrácie cudzincov u zamestnávateľov," dodalo ministerstvo.

Na univerzitnej úrovni sa jazyková príprava podľa ministerstva deje v gescii vysokých škôl. "Súčasťou vládnych štipendií je aj jazyková a odborná príprava pre uchádzačov zo zahraničia, ktorí nemajú dostatočnú znalosť slovenského jazyka na absolvovanie štúdia vo zvolenom odbore," doplnilo ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies