V Kuchyni otestovali záchytný systém BAK-12 určený pre stíhačky F-16

NETKY.SK • 10 Júl 2024, 15:49 • 2 min
V Kuchyni otestovali záchytný systém BAK-12 určený pre stíhačky F-16

KUCHYŇA - Americký veľvyslanec ocenil úsilie slovenských aj amerických vzdušných síl pri príprave certifikácie.

slovakia

left justify in out

Na vojenskom letisku Kuchyňa v stredu úspešne otestovali letecký záchytný systém BAK-12. Ide o ďalší krok k tomu, aby sa na letisku mohli umiestniť stíhačky F-16. Na certifikačnom teste sa zúčastnili štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Martin Vojtašovič a veľvyslanec USA v SR Gautam Rana.

"Letisko v Kuchyni je maximálne pripravené na to, aby sme prijali stíhačky F-16 v plnej miere. Takisto sú pripravené hangáre," vyhlásil štátny tajomník. Na hangároch sa podľa neho dokončujú posledné práce.

Pripomenul, že prvé dve stíhačky pristanú v Kuchyni koncom júla, tretia priletí do konca tohto roka. V Kuchyni budú umiestnené do ukončenia rekonštrukcie letiska Sliač. Celkovo má SR objednaných 14 lietadiel.

Americký veľvyslanec ocenil úsilie slovenských aj amerických vzdušných síl pri príprave certifikácie. Projekt bol podľa neho dokončený za deväť mesiacov, hoci zvyčajne trvá realizácia rok. "Oslavujeme ďalší míľnik v našej bezpečnostnej spolupráci," zhodnotil.

Veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl SR Róbert Tóth vysvetlil, že systém sa používa pri núdzových situáciách, v ktorých dokáže zabrzdiť lietadlo. "BAK-12 je núdzový záchytný lanový systém," načrtol s tým, že nastupuje, keď nemožno použiť brzdy ani núdzový padák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo obrany SR, Foto: teraz.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies