V Lamanšskom prielive sa „roztrhla preplnená" loď. Tragédia si vyžiadala životy najmenej 12 ľudí +VIDEO

NETKY.SK • 4 September 2024, 11:05 • 2 min
V Lamanšskom prielive sa „roztrhla preplnená" loď. Tragédia si vyžiadala životy najmenej 12 ľudí +VIDEO

Šesť detí a tehotná žena sú medzi najmenej 12 ľuďmi, ktorí zahynuli po tom, ako sa loď s desiatkami žiadateľov o azyl do Spojeného kráľovstva "roztrhla" pri jednej z najhorších tragédií v Lamanšskom prielive od začiatku krízy s malými loďami.

slovakia

left justify in out

Francúzske úrady uviedli, že 10 z tých, ktorí prišli o život, boli ženy a mnohí z nich pravdepodobne pochádzali z Eritrey. Vláda Keira Starmera, ktorá čelí požiadavkám charitatívnych organizácií, aby otvorila bezpečné cesty pre tých, ktorí chcú prísť do Spojeného kráľovstva, tak prešla veľkou skúškou.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin uviedol, že z "hrozného stroskotania" pri Cap Gris-Nez v utorok ráno zachránili viac ako 50 ľudí vrátane dvoch, ktorí sú v kritickom stave. Podľa francúzskych úradov malo záchranné vesty len osem zo 70 cestujúcich.

Predpokladá sa, že tento incident, pri ktorom sa všetci na palube potopili do mora, spôsobil druhý najvyšší počet úmrtí ľudí, ktorí sa pokúšali dostať do Spojeného kráľovstva od začiatku krízy malých lodí.

Po najnovších úmrtiach čelí premiérka výzvam na otvorenie legálnych ciest, aby potenciálni utečenci neboli nútení podstupovať takéto zúfalé cesty, kým požiadajú o azyl v Spojenom kráľovstve. V ďalšom vývoji Darmanin vyzval, aby sa medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ rokovalo o novej migračnej zmluve, ktorá by žiadateľom o azyl uľahčila cestu.

Britská ministerka vnútra Yvette Cooperová označila tento incident za "strašný a veľmi tragický" a uviedla, že "nevyhnutné" úsilie o rozbitie "nebezpečných a zločineckých pašeráckych gangov" a posilnenie bezpečnosti hraníc "musí pokračovať rýchlym tempom".

Cooperová uviedla, že je v kontakte s francúzskou vládou a o situácii ju informujú. "Naše srdcia sú s blízkymi všetkých, ktorí prišli o život, a so všetkými, ktorí boli vážne zranení," povedala.

Francúzske orgány boli privolané k incidentu, keď bolo nahlásené, že sa čln dostal do problémov pri Le Portel na severnom francúzskom pobreží, asi 28 míľ juhozápadne od Calais.

Podľa francúzskej pobrežnej stráže všetci ľudia na palube skončili vo vode, pričom mnohí z nich nemali na sebe záchranné vesty. Predpokladá sa, že k stroskotaniu lode došlo vo francúzskych vodách a britské pátracie a záchranné plavidlá sú v pohotovosti.

Prokurátor z Boulogne-sur-Mer Guirec Le Bras uviedol, že zahynulo najmenej 12 ľudí vrátane šiestich maloletých a 10 žien. Dodal, že zabití boli "predovšetkým eritrejského pôvodu", ale že úradníci "nemajú konsolidované údaje, ktoré by nám umožnili presne určiť národnosť".

Frédéric Cuvillier, starosta mesta Boulogne-sur-Mer, pre BBC uviedol, že medzi obeťami bola aj tehotná žena.

Za posledný týždeň dorazilo do Spojeného kráľovstva na malých člnoch viac ako 2 000 ľudí žiadajúcich o azyl. Viac ako 600 ich dorazilo 28. augusta na 10 člnoch a 351 ich dorazilo 2. septembra na šiestich plavidlách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: CNN / Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies