Hrášková polievka so strúhankou. Suroviny pre 4 osoby: 350 g mrazeného hrachu, 1 cibuľa, 2-3 mrkvy, 1 kocka slepačieho bujónu, hrubá múka, 1 vajce, soľ, olej
Príprava:
Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji dozlatista. Pridáme nastrúhanú mrkvu a orestujeme. Pridáme hrášok, premiešame a zalejeme vodou. Ochutíme bujónom a soľou. Varíme do mäkka. Zatiaľ si urobíme strúhanku: v miske zmiešame rozšľahané vajce, soľ, hrubú múku tak, aby sme mohli cesto postrúhať na veľkom strúhadle. Aby sa nám cesto nelepilo, počas strúhania ho často múčime. Strúhanku zavaríme vo vriacej polievke. Na spestrenie chuti môžeme starší chlieb nakrájať na kocky, opražiť na masle. Do polievky sa pridáva tesne pred podávaním.
Spišská roštenka
Suroviny pre 4 osoby:
600 g roštenky, olej, hladká múka, 100 g strúhaného syra, 2 bielky, mleté čierne korenie, pažítka, soľ,
Príprava:
Roštenku narežeme na plátky naklepeme, okraje nakrojíme, osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme na oleji. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Hotové mäso preložíme so vymasteného pekáča. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, osolíme ho. Na každý rezeň dáme lyžičku snehu, posypeme strúhaným syrom a posekanou pažítkou. Rýchlo zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame s opekanými zemiakmi a kapustovým šalátom.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies