V nemocnici v Košiciach je naďalej hospitalizovaných 20 detí so žltačkou

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 15:14 • 2 min
V nemocnici v Košiciach je naďalej hospitalizovaných 20 detí so žltačkou

Oproti minulému týždňu tak nedošlo k zmene.

slovakia

left justify in out

V Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach je v pondelok hospitalizovaných 20 detí s hepatitídou typu A (VHA). Oproti minulému týždňu tak nedošlo k zmene. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Zuzana Baníková s tým, že neevidujú vážne stavy.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach v pondelok zaznamenal vo svojej územnej pôsobnosti jeden potvrdený prípad žltačky, a to u 16-ročnej ženy z okresu Košice-okolie. "Kumulatívny počet prípadov VHA od 1. januára 2024 je 57," uvádza RÚVZ na svojej webovej stránke.

Za aktívne ohniská označil obec Chorváty, kde neevidujú nový prípad a obec Bačkovík s novým prípadom. Podľa RÚVZ ide o rodinný výskyt. 

"Opatrenia v ohniskách nákazy boli zabezpečované v súlade s platnou legislatívou. Všetkým osobám, ktoré sa s chorými kontaktovali, bol nariadený lekársky dohľad pozostávajúci zo sledovania zdravotného stavu a podania očkovacej látky proti vírusovej VHA. Úzke kontakty boli zároveň poučené o pravidlách sprísnených preventívnych opatrení, medzi ktoré patrí najmä osobná hygiena s dôrazom na časté umývanie rúk," uvádzajú regionálni hygienici s tým, že lekársky dohľad bol nariadený piatim úzkym kontaktom.

DFN v stredu evidovala 19 pacientov s VHA. Pre počet lôžok na infekčnom oddelení označila kapacitu za naplnenú a príjem iných infekčných diagnóz výrazne limitovaný. Najviac pacientov bolo podľa Baníkovej z obce Rudňany v okrese Spišská Nová Ves. Od začiatku roka bolo v DFN hospitalizovaných viac ako 300 pacientov s diagnózou akútnej hepatitídy A.

Na východnom Slovensku v uplynulých dňoch pribúda prípadov VHA v nemocniciach, ktorým dochádzajú kapacity. Situáciu riešia a monitorujú aj RÚVZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Detská fakultná nemocnica v Košiciach, Foto: healmed.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies