Kontrola potravín, či už rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, je pre zdravie občanov Slovenska úplne zásadná.
Práve preto sa vykonávajú pravidelné kontroly. Konkrétne minulý mesiac bolo zrealizovaných na 4 252 úradných kontrol, ktoré vykonáva kontrolóri orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS). Celkovo bolo skontrolovaných asi 1417 firiem a 2221 prevádzok, z ktorých bolo 202 kontrol s nejakým nedostatkom. Celkovo však bolo zistené 872 nedostatkov, čo nie je práve malé číslo.
Prevádzkovatelia a firmy by sa mali zamerať najmä na dodržiavanie hygienických opatreniach v budovách a samotných prevádzkach, rovnako tak na čistotu a kvalitu technologických zariadení. Urobilo sa až 4 252 úradných kontrol. Z toho v stredne veľkých predajniach išlo o 1 203. A 1051 malých predajní.
Kontrolóri sa pozreli aj na výrobné priestory, a to až v 779 prípadoch. Strážcovia kvality potravín sa na 67 miest pozreli v čase, keď neboli v pracovnej prevádzke. Až v 26 prípadoch boli nájdené nedostatky. Takto si posvietili aj na 40 subjektov a 65 prevádzok s tým, že 26 z nich vykazovalo nedostatky.
"Za účelom odstránenia zistených nedostatkov a vylepšenia práce boli na mieste uložené opatrenia a blokové pokuty v počte 57 v celkovej výške 3 450 eur. Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách," povedala ŠVPS.
Udelili sa aj pokuty, a to spolu vo výške 122 950 eur s tým, že priemerne jeden subjekt dostal sankciu 1 366 eur. Najviac môže ľutovať svoje zlé potravinárske konanie subjekt, ktorý musí zaplatiť 25-tisíc eur.
Prečítajte si aj o tomto výbornom nápade.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies