V Rumunsku zadržali 19 prevádzačov migrantov. Ukrývali ich v priestoroch vozidiel a prevážali ich z Rumunska do Talianska

NETKY.SK • 3 September 2024, 16:13 • 2 min
V Rumunsku zadržali 19 prevádzačov migrantov. Ukrývali ich v priestoroch vozidiel a prevážali ich z Rumunska do Talianska

BUKUREŠŤ - Počas akčného dňa, ktorý sa uskutočnil 2. septembra 2024 v celom Rumunsku, orgány činné v trestnom konaní vykonali 40 príkazov na prehliadku a zadržali 19 členov zločineckej siete zapojenej do pašovania migrantov. Europol podporil túto operáciu, ktorá je výsledkom spoločného vyšetrovania maďarských, talianskych, rumunských a slovinských orgánov. Zločinci ukrývali migrantov medzi tovarom alebo ich natlačili do priestorov v upravených vozidlách, pričom prejavovali maximálnu neúctu k ich bezpečnosti a blahu.

slovakia

left justify in out

Medzi zadržanými je aj päť rumunských vodcov skupiny, ktorí boli pravdepodobne zodpovední za logistiku a riadenie trestnej činnosti. Ďalší podozriví boli zločineckými spoločníkmi, ktorí mali na starosti nábor vodičov alebo ubytovanie migrantov v tzv. bezpečných domoch, z ktorých dva boli nájdené v Taliansku. Zločinecká skupina je podozrivá, že od januára 2023 sa podieľala na viac ako 30 prípadoch prevádzačstva, pričom nelegálne prepravila cez európske hranice najmenej 726 migrantov.

 

Z Rumunska do Talianska až do výšky 3 000 EUR

Zločinci ponúkali a organizovali svoje cesty prostredníctvom aplikácií na posielanie správ a tajne prevážali migrantov, z ktorých mnohí mali dočasné pracovné víza v Rumunsku, z Rumunska cez Maďarsko a Slovinsko do Talianska. Štátni príslušníci Bangladéša, Indie, Nepálu alebo Pakistanu využívajúci túto nelegálnu službu platili za cestu od 2 500 do 3 000 EUR. Migranti, ktorí čelili životu nebezpečným podmienkam, boli často ukrytí v špeciálne navrhnutých priestoroch - ako sú dvojité steny - v nákladnom priestore dodávok alebo nákladných vozidiel.

Počas celej cesty kriminalisti nasadili ďalšie vozidlá ako predvoj, aby sprevádzali transporty a dávali pozor na prítomnosť orgánov činných v trestnom konaní. Väčšina vozidiel, ktoré podozriví používali, bola registrovaná pod legálnymi firmami, ako sú napríklad dopravné spoločnosti. Zločinci organizovali cesty prostredníctvom prepojených buniek, pričom každá z nich najímala vodičov na jednotlivé časti cesty.

Pri akcii sa podarila zadržať 1 upravená dodávka so špeciálnym priestorom na pašovanie migrantov, zaistené boli ďalšie 4 vozidlá, terénne vozidlo a motocykel, a takisto bolo zaistených 52 mobilných telefónov, 2 notebooky a tablet za približne 15 000 EUR v rôznych menách.

Europol uľahčoval výmenu informácií medzi zúčastnenými krajinami a poskytoval operačnú koordináciu, ako aj analytickú podporu. Spravodajské informácie o tomto prípade poskytli aj prizvaní príslušníci Europolu nasadení v Galati v Rumunsku. V deň akcie bol nasadený analytik Europolu s mobilnou kanceláriou, ktorý na mieste krížovo overoval informácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Europol
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies