V Turecku prudko stúpa nájomné v dôsledku inflácie, keď sa zvyšoval strop

NETKY.SK • 12 Júl 2024, 20:10 • 2 min
V Turecku prudko stúpa nájomné v dôsledku inflácie, keď sa zvyšoval strop

ANKARA - Sevket Benli, obyvateľ Ankary, hlavného mesta Türkiye, bol v posledných dvoch rokoch chránený pred prudkým nárastom nájomného za bývanie v dôsledku vládou nariadeného stropu nájomného. Po zrušení tohto obmedzenia v júli však teraz čelí náročnej situácii.

slovakia

left justify in out

"Môj prenajímateľ ma informoval, že chce v septembri, keď sa skončí moja nájomná zmluva, zvýšiť nájomné aspoň o 50 percent. Ale nemôžem si to dovoliť," povedal pre agentúru Xinhua tento hlavný elektrikár. Benli v súčasnosti platí 8 000 tureckých lír (asi 245 amerických dolárov) mesačne za dvojizbový byt v skromnej štvrti. Jeho prenajímateľ požadoval od septembra zvýšenie na 13 000 lír, pričom pohrozil vysťahovaním, ak nesplní. Benli zarába mierne nad minimálnou mesačnou mzdou v krajine 17 000 lír. „Ak zaplatím to, čo požaduje prenajímateľ, budeme čeliť hladu,“ lamentoval.

Koncom júna minister financií Mehmet Simsek oznámil zrušenie stropu pre zvyšovanie nájomného s účinnosťou od 1. júla, pričom uviedol očakávaný pokles inflácie, ktorý by spotrebiteľom priniesol úľavu.

Strop zavedený v júni 2022 stanovil hornú hranicu 25 percent na ročné zvyšovanie nájomného v snahe zmierniť inflačné tlaky na domácnosti. Podľa oficiálnych údajov sa inflácia v júni prvýkrát po ôsmich mesiacoch ochladila a klesla na 71,6 percenta zo 75,45 percenta pred mesiacom, čo signalizuje potenciálny klesajúci trend inflácie v krajine.

Gaye Yalcin, realitný maklér z Ankary, uviedla, že dostupné bývanie sa stalo pre domácnosti ťažkým kvôli vysokej inflácii vo veľkých mestách. "Zrušenie stropu spôsobuje rast nájomného, ​​čo zvyšuje tlak na domácnosti, ktoré už teraz riešia vysoké životné náklady," zdôraznila. Yalcin poukázala na to, že Ankara zaznamenala priemerné nájomné na úrovni 17 000 lír a že hľadanie slušného nájomného bývania sa stalo bolesťou hlavy pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami. "Musíme vidieť, ako trh zareaguje na túto novú zmenu, ktorá ovplyvní celý sektor nájomného bývania," dodla táto realitná maklérka.

Fotografia urobená 11. júla 2024 zobrazuje domy na predaj a prenájom v Ankare, Turecko.
Fotografia urobená 11. júla 2024 zobrazuje domy na predaj a prenájom v Ankare, Turecko.
Zdroj: Xinhua / Handout / Mustafa Kaya

Hakan Akcam, šéf Ankarskej komory realitných kancelárií, uviedol, že dostali veľa telefonátov od nájomníkov, ktorí sa sťažovali na prehnané zvyšovanie nájomného zo strany prenajímateľov, pričom tento trend bude pravdepodobne pokračovať, keď do miest prichádzajú noví univerzitní študenti a štátni zamestnanci.

Naopak, prenajímatelia ako Murat Gokturk, ktorí sa spoliehajú na príjem z prenájmu jednej nehnuteľnosti, zrušenie stropu vítajú. Gokturk, ktorý si pred piatimi rokmi kúpil byt, aby zvýšil svoje financie na dôchodku, čelil neúspechom v dôsledku inflácie a stropu nájomného. "Teraz sme v právnom spore kvôli tomuto stropu. Minul som viac peňazí na právnikov, ako som zarobil z prenájmu," povedal pre Xinhua. Očakáva, že sa jeho nájomníci uvoľnia do konca tohto roka a byt mieni prenajať za „reálnejšiu cenu“ v súlade s trhovými podmienkami. Gokturk dodal, že pre prenajímateľov je 25-percentný limit zvýšenia nájomného „nespravodlivým“ obmedzením vzhľadom na prudko rastúce nájomné v celom Turecku.

V uplynulých dvoch rokoch bolo zo strany nájomcov iniciovaných značný počet súdnych sporov s prenajímateľmi, ktorí odmietali dodržiavať obmedzenie zvyšovania nájomného.

Teraz odstránenie stropu nájomného vyvolalo ďalšiu vlnu právnych konfliktov medzi nájomníkmi a prenajímateľmi. Konanie o vysťahovaní zvyčajne trvá niekoľko mesiacov a môže zahŕňať následné odvolacie procesy, ako uvádzajú miestne médiá.

Násilné hádky medzi nájomníkmi a prenajímateľmi majú občas za následok smrteľné obete a zatknutia v niekoľkých mestách vrátane Ankary a Istanbulu, najväčšieho mesta Turecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Handout / Mustafa Kaya
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies