Vatikán je dôležitou podporou globálneho mieru a spravodlivosti. SR víta jeho účasť na mierovom samite o Ukrajine

NETKY.SK • 29 Máj 2024, 08:25 • 2 min
Vatikán je dôležitou podporou globálneho mieru a spravodlivosti. SR víta jeho účasť na mierovom samite o Ukrajine

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes prijal apoštolského nuncia Mons. Nicolu Girasoliho. Zástupcovia SR i Vatikánu zdôraznili nevyhnutnosť pokračovania spolupráce v presadzovaní posolstiev mieru a humanitárnej pomoci obyvateľom krajín, v ktorých aktuálne prebiehajú vojnové konflikty.

slovakia

left justify in out

Pápež František a diplomacia Svätej stolice zohrávajú podľa štátneho tajomníka M. Eštoka dôležitú úlohu vo vzájomnom dialógu jednotlivých štátov a v hľadaní mierových riešení celosvetových konfliktov.„Vatikán je dôležitou podporou globálneho mieru a spravodlivosti. Katolícka cirkev a jej charitatívne organizácie poskytujú významnú a nesmierne potrebnú humanitárnu pomoc. Som preto rád, že na nadchádzajúcom mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastní aj zástupca Vatikánu,“ potvrdil M. Eštok. Partneri sa zhodli, že konfliktom postihnuté krajiny potrebujú hľadať mierové riešenia a zároveň nachádzať podporu prostredníctvom humanitárnej a rozvojovej pomoci tak, aby sa dopady na civilné obyvateľstvo a kritickú infraštruktúru čo najviac zmiernili.

Štátny tajomník M. Eštok rokoval s apoštolským nunciom Mons. N. Girasolim.
Štátny tajomník M. Eštok rokoval s apoštolským nunciom Mons. N. Girasolim.
Zdroj: Tlaačový odbor MZV SR

Slovensko si v tomto roku pripomína aj 100. výročie narodenia dvoch významných slovenských cirkevných predstaviteľovkardinála Jána Chryzostoma Korca a nedávno zosnulého kardinála Jozefa Tomku. V priestoroch, kde žil a pôsobil kardinál J. Tomko, dnes sídli Slovenský historický ústav v Ríme, vedecko-výskumná inštitúcia patriaca medzi viac ako 30 ďalších historických ústavov rôznych krajín pôsobiacich v prostredí Vatikánu a Ríma. „Vážim si, že priestory, kde pôsobil pán kardinál, môžeme využívať ako sídlo slovenských historikov, ktorí tu vykonávajú výskumnú činnosť. Je to pre nás významné gesto,“ uviedol M. Eštok.

Intenzívne bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Svätou stolicou potvrdzujú tiež obojstranné stretnutia realizované na najvyšších úrovniach či návštevy zástupcov cirkvi a akademickej obce počas uplynulých rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový obbor MZV SR, Foto: Tlačový obbor MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies