Oficiálna návšteva ministra zahraničných vecí Moldavska

NETKY.SK • 20 Jún 2024, 07:48 • 2 min
Oficiálna návšteva ministra zahraničných vecí Moldavska

BRATISLAVA - Moldavský šéf diplomacie zavítal na Slovensko po 12 rokoch na pozvanie ministra Juraja Blanára, ktorý sa s podpredsedom vlády a ministrom Mihaiom Popsoiom stretol pred niekoľkými mesiacmi na diplomatickom fóre v tureckej Antályi.

slovakia

left justify in out

Včerajšie rokovanie slovenskej a moldavskej delegácie sa týkalo predovšetkým podpory Moldavska v procese integrácie do Európskej únie. 

"Pre Moldavsko, ktoré je aj kvôli vojne na Ukrajine zraniteľné, je členstvo v Európskej únii zárukou mieru a stability. Slovensko je pripravené poskytnúť aj expertíznu pomoc prostredníctvom našich skúseností z predvstupového procesu," informoval Blanár.  

Podpredseda vlády Popsoi vyzdvihol úspešný príbeh Slovenskej republiky v rámci jej 20-ročného členstva v Únii, ktorý je pre Moldavsko podnetný. Slovenská republika rovnako víta dosiahnutie politickej dohody medzi členskými štátmi EÚ na schválení negociačného rámca pre Moldavsko a na zvolaní medzivládnej konferencie koncom júna, ktorou sa pre Moldavsko oficiálne odštartuje proces prístupových rokovaní do EÚ.

Slovensko a Moldavsko si vlani pripomenuli 30. výročie nadviazania diplomatických stykov, ktorých dôležitou súčasťou je aj rozvojová spolupráca. Práve Moldavsko je jednou z troch programových krajín v rámci rozvojovej pomoci zo strany SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí SR, Foto: FB/Juraj Blanár
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies