Vedci zistili, že ľudia starnú dramaticky v dvoch úsekoch – vo veku 44 a potom 60

NETKY.SK • 15 August 2024, 11:05 • 2 min
Vedci zistili, že ľudia starnú dramaticky v dvoch úsekoch – vo veku 44 a potom 60

Ak ste si všimli náhle nahromadenie vrások, bolestí alebo všeobecný pocit starnutia takmer cez noc, môže existovať vedecké vysvetlenie. Výskum naznačuje, že skôr ako pomalý a stabilný proces, starnutie prebieha najmenej v dvoch zrýchlených úsekoch.

slovakia

left justify in out

Štúdia, ktorá sledovala tisíce rôznych molekúl u ľudí vo veku 25 až 75 rokov, odhalila dve veľké vlny zmien súvisiacich s vekom vo veku približne 44 rokov a znova vo veku 60 rokov. Zistenia by mohli vysvetliť, prečo dochádza k prudkým nárastom určitých zdravotných problémov vrátane muskuloskeletálnych problémov a kardiovaskulárnych ochorení. vyskytujú v určitom veku.

„Nemeníme sa len postupne v priebehu času. Došlo k niektorým skutočne dramatickým zmenám,“ povedal profesor Michael Snyder, genetik a riaditeľ Centra pre genomiku a personalizovanú medicínu na Stanfordskej univerzite a hlavný autor štúdie. "Ukazuje sa, že polovica 40. rokov je časom dramatických zmien, rovnako ako začiatok 60. rokov - a to platí bez ohľadu na to, na akú triedu molekúl sa pozeráte," dodal.

Výskum sledoval 108 dobrovoľníkov, ktorí podávali vzorky krvi a stolice a kožné, ústne a nosné tampóny každých pár mesiacov po dobu jedného až takmer siedmich rokov. Výskumníci hodnotili 135 000 rôznych molekúl (RNA, proteíny a metabolity) a mikróbov (baktérie, vírusy a huby žijúce v črevách a na koži účastníkov).

Množstvo väčšiny molekúl a mikróbov sa neposúvalo postupným, chronologickým spôsobom. Keď vedci hľadali zhluky molekúl s najväčšími posunmi, zistili, že tieto transformácie majú tendenciu nastať, keď boli ľudia vo veku medzi 40 a 60 rokov.

Nárast starnutia v polovici 40. rokov bol neočakávaný a pôvodne sa predpokladalo, že je výsledkom perimenopauzálnych zmien u žien, ktoré skresľujú výsledky pre celú skupinu. Údaje však ukázali, že podobné zmeny sa dejú aj u mužov vo veku okolo 40 rokov.

„To naznačuje, že zatiaľ čo menopauza alebo perimenopauza môže prispieť k zmenám pozorovaným u žien vo veku okolo 40 rokov, pravdepodobne existujú iné, významnejšie faktory, ktoré ovplyvňujú tieto zmeny u mužov aj žien,“ povedal Dr Xiaotao Shen, bývalý postdoktorand. Stanfordská lekárska fakulta a prvý autor štúdie, ktorý teraz pôsobí na Nanyang Technological University v Singapure.

Prvá vlna zmien zahŕňala molekuly spojené s kardiovaskulárnym ochorením a schopnosťou metabolizovať kofeín, alkohol a lipidy. Druhá vlna zmien zahŕňala molekuly zapojené do regulácie imunity, metabolizmu sacharidov a funkcie obličiek. Molekuly spojené so starnutím kože a svalov sa zmenili v oboch časových bodoch. Predchádzajúce výskumy naznačovali, že neskorší prudký nárast starnutia môže nastať okolo 78. roku života, no najnovšia štúdia to nemohla potvrdiť, pretože najstarší účastníci mali 75 rokov.

Vzorec je v súlade s predchádzajúcimi dôkazmi, že riziko mnohých chorôb súvisiacich s vekom sa nezvyšuje postupne, pričom riziko Alzheimerovej choroby a kardiovaskulárnych chorôb prudko stúpa po 60. roku života. Je tiež možné, že niektoré zo zmien môžu súvisieť so životným štýlom alebo faktormi správania. Napríklad zmena metabolizmu môže byť výsledkom zvýšenej konzumácie alkoholu u ľudí vo veku okolo 40 rokov, čo môže byť stresujúce obdobie života.

Zistenia by mohli pomôcť pri cielených zásahoch, ako je napríklad zvýšenie cvičenia v obdobiach rýchlejšej straty svalov, uviedli autori. "Som veľmi presvedčený, že by sme sa mali pokúsiť upraviť svoj životný štýl, kým sme stále zdraví," povedal Snyder.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Nature.com, Foto: Harvard Health (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies