Veľká zmena pre majiteľov áut: Od júla pribudne nová povinná súčasť vozidiel

NETKY.SK • 16 Júl 2024, 10:02 • 2 min
Veľká zmena pre majiteľov áut: Od júla pribudne nová povinná súčasť vozidiel

Od júla 2024 sa v Európskej únii zavádzajú nové pravidlá pre všetky nové vozidlá. Tieto pravidlá stanovujú, že každé nové auto musí byť vybavené čiernou skrinkou, známou tiež ako zariadenie na záznam údajov o udalostiach (Event Data Recorder, EDR).

slovakia

left justify in out

Toto opatrenie má za cieľ zvýšiť bezpečnosť na cestách a zlepšiť analýzu dopravných nehôd. Čierna skrinka, inšpirovaná obdobným zariadením používaným v lietadlách, zaznamenáva dôležité údaje pred, počas a po nehode.

Patrí medzi osem povinných bezpečnostných systémov, ktoré musia byť nainštalované v nových vozidlách. EDR zaznamenáva informácie ako rýchlosť vozidla, polohu a sklon auta na ceste, aktiváciu bezpečnostných systémov, brzdenie, napínače bezpečnostných pásov a ďalšie aktívne bezpečnostné prvky.

"Údaje sú anonymné a sú uchovávané iba v špecifických prípadoch, aby pomohli určiť príčiny a zodpovednosť za nehodu​," píše Portugal News.

Čierna skrinka je zvyčajne integrovaná do riadiacej jednotky airbagov a aktivuje sa automaticky pri spustení airbagov alebo napínačov bezpečnostných pásov. Zariadenie začne nahrávať údaje aj v prípade, že dôjde k výraznej zmene rýchlosti vozidla, napríklad pri náraze.

EDR nezaznamenáva obraz ani zvuk, ale zameriava sa na údaje týkajúce sa jazdy, čo pomáha pri podrobnej analýze nehôd a prispieva k bezpečnejšiemu a zodpovednejšiemu šoférovaniu, informuje portál Motor1​. Cieľom tohto opatrenia je znížiť počet dopravných nehôd a zlepšiť bezpečnosť na cestách.

Ako uviedol Roberto Gaspar, generálny tajomník Národnej asociácie automobilového obchodu a opravárenských spoločností (ANECRA), "takéto údaje musia byť vysoko presné a ich uchovanie musí byť zabezpečené."

Zariadenie poskytuje cenné informácie pre výrobcov na zlepšenie bezpečnostných systémov a pre vyšetrovanie nehôd​. Napriek mnohým výhodám existujú aj určité obavy. Elsa Serra, riaditeľka ACP Autos, upozornila, že EDR nefunguje ako odstrašujúci prostriedok, pretože sa aktivuje iba pri nehode.

Okrem toho sa vyskytujú obavy o súkromie a bezpečnosť údajov, hoci sú tieto údaje anonymné a zamerané iba na technické aspekty nehody​.

Základná regulácia pre nové vozidlá je v platnosti od júla 2022, avšak od júna 2024 bude toto opatrenie povinné pre všetky nové osobné a komerčné vozidlá v predaji v Európskej únii. Inštalácia EDR je výlučne povinná pre nové vozidlá, čo znamená, že staršie modely nebudú musieť byť dodatočne vybavené týmito zariadeniami​.

Implementácia čiernych skriniek v autách predstavuje významný krok smerom k zlepšeniu bezpečnosti na cestách. Ako ukazujú údaje, v roku 2023 bolo v EÚ zaregistrovaných 10,5 milióna áut, čo je nárast o 13,9 % v porovnaní s rokom 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Portugal News, ANECRA, Motor1, ACP Autos, Foto: plnielanu.zoznam.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies