Desiatky rokov nezvestná: Pozostatky Angelique Hendrixovej identifikované vďaka medzinárodnej spolupráci DNA

NETKY.SK • 11 Október 2024, 17:43 • 2 min
Desiatky rokov nezvestná: Pozostatky Angelique Hendrixovej identifikované vďaka medzinárodnej spolupráci DNA

LYON - Pozostatky holandskej občianky Angelique Hendrixovej, ktorá zmizla v roku 1990, boli identifikované po tom, ako sa prostredníctvom INTERPOL-u podarilo nájsť medzinárodnú zhodu DNA.

slovakia

left justify in out

V roku 1991 belgické úrady našli neidentifikované ľudské pozostatky v Maasmechelene, hneď za hranicou Angelikinho domu v holandskom Steine. Prípad zostal nevyriešený, až kým nedávna zmena belgickej legislatívy neumožnila zdieľať profily DNA s databázou I-Familia INTERPOL-u. Tá obsahuje údaje o DNA biologických príbuzných nezvestných osôb.

Holandské orgány už predtým zdieľali údaje DNA z rodiny Angelique s I-Familia, čo viedlo k zhode, keď belgické orgány poskytli údaje DNA z ľudských pozostatkov INTERPOL-u. Ďalší výskum a spolupráca zahŕňajúca Belgicko a Holandsko potvrdili identifikáciu Angelique.

Pozostatky holandskej občianky Angelique Hendrixovej, ktorá zmizla v roku 1990, boli identifikované po tom, ako sa prostredníctvom INTERPOL-u podarilo nájsť medzinárodnú zhodu DNA.
Pozostatky holandskej občianky Angelique Hendrixovej, ktorá zmizla v roku 1990, boli identifikované po tom, ako sa prostredníctvom INTERPOL-u podarilo nájsť medzinárodnú zhodu DNA.
Zdroj: NU / Interpol

Tento prípad predstavuje prvú zhodu v databáze I-Familia pre Belgicko aj Holandsko od jej spustenia v roku 2021. I-Familia obsahuje viac ako 21 000 profilov DNA zo 78 krajín a používa sa výlučne na riešenie prípadov nezvestných osôb. Nie je prepojená s kriminálnymi databázami INTERPOL-u.

Generálny tajomník INTERPOL-u Jürgen Stock povedal: "K zásadnému prelomu v identifikácii Angeliky došlo vďaka úsiliu belgických a holandských orgánov činných v trestnom konaní a kľúčovej úlohe I-Familia pri poskytovaní odpovedí rodinám nezvestných osôb."

"V prípadoch nezvestných osôb zohráva medzinárodná spolupráca dôležitú úlohu, pretože umožňuje vyšetrovateľom poskladať rôzne kúsky skladačky okolo zmiznutia osoby," dodal.

Databáza I-Familia je tiež dôležitou súčasťou samostatnej medzinárodnej výzvy Identifikuj ma, ktorá bola spustená začiatkom tohto týždňa a v rámci ktorej sa verejnosť snaží pomôcť odhaliť totožnosť neznámych zosnulých žien nájdených v šiestich európskych krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Interpol, Foto: X / @telegraaf
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies