Víťazný návrh pre poslednú časť petržalskej štvrte Slnečnice: Architekti predstavili inovatívny projekt s dôrazom na zeleň

NETKY.SK • 10 Október 2024, 17:12 • 2 min
Víťazný návrh pre poslednú časť petržalskej štvrte Slnečnice: Architekti predstavili inovatívny projekt s dôrazom na zeleň

BRATISLAVA/PETRŽALKA - Developer Cresco Real Estate predstavil víťazný návrh pre poslednú časť Zóny viladomy v petržalskej štvrti Slnečnice. Slovenský ateliér What Architects zvíťazil v medzinárodnej súťaži, ktorú si pochvaľovala porota za architektonické inovatívne prístupy a dôraz na zelené plochy. Projekt má za cieľ transformovať územie, ktoré bolo dlhodobo zanedbávané, a vytvoriť rezidenčnú štvrť s bohatou občianskou vybavenosťou.

slovakia

left justify in out

Developer petržalskej štvrte Slnečnice, spoločnosť Cresco Real Estate, oznámil víťazný návrh pre poslednú časť Zóny viladomy. Cieľom nedávnej urbanisticko-architektonickej súťaže bolo navrhnúť rezidenčnú štvrť s občianskou vybavenosťou na území súčasného petržalského kopca.

Do súťaže sa zapojilo päť renomovaných architektonických ateliérov: Studio Perspektiv, What Architects, Bevk Perović Arhitekti v spolupráci s Arhitekti Počivašek Petranovič, Superatelier a Grido Architekti.

Víťazom sa stal slovenský ateliér What Architects, ktorý získal jednohlasnú podporu poroty. Porota ocenila, že návrh splnil všetky stanovené kritériá a prináša nový prístup k skultivovaniu územia, ktoré bolo dlhodobo využívané ako umelý kopec stavebného odpadu z 70. rokov minulého storočia, vzniknutého pri búraní starej Petržalky.

Víťazný návrh sa vyznačuje inovatívnymi architektonickými prístupmi a zohľadňuje aj dopravné otázky v obytných zónach. Obsahuje dva menšie výškové akcenty, pričom jeden je situovaný na severnom cípe ako signálny bod pri vstupe do štvrte, zatiaľ čo druhý sa nachádza na konci lineárneho parku, ktorý bude súčasťou plánovaného námestia.

"Naším cieľom bolo vytvoriť maximálny potenciál pre rast zelene, ktorá prispeje k ochladzovaniu verejných priestorov. Navrhli sme aj efektívne hospodárenie s dažďovou vodou, aby sme ju zadržali na povrchu čo najdlhšie," vysvetlil Ondrej Kurek, CEO ateliéru What Architects.

Navrhnuté budovy budú mať zelené strechy a fasády s prvkami, ktoré zabezpečujú prirodzené tienenie. V rámci petržalskej štvrte Slnečnice sa minulý rok dokončila prvá časť Parku Josepha Poppera, ktorý vo finále dosiahne rozlohu 58-tisíc metrov štvorcových a stane sa druhým najväčším parkom v Petržalke.

V tejto štvrti už žije viac ako 8-tisíc obyvateľov a výstavba je približne v polovici svojho celkového rozsahu. Od polovice minulého roka prebieha výstavba projektu Slnečnice Nad mestom, pričom najnovšie skolaudované projekty sú Slnečnice UNIQ a Slnečnice POP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: CRESCO REAL ESTATE, Foto: FB/CRESCO REAL ESTATE
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies