AKTUALIZOVANÉ Vláda podporí regióny Bratislavského kraja: Schválila vyše 1,55 mil. eur na rozvoj projektov a obnovu kultúrnych pamiatok +VIDEO

NETKY.SK • 9 Október 2024, 13:23 • 5 min
AKTUALIZOVANÉ Vláda podporí regióny Bratislavského kraja: Schválila vyše 1,55 mil. eur na rozvoj projektov a obnovu kultúrnych pamiatok +VIDEO

MODRA - Na výjazdovom rokovaní v Modre vláda schválila rozsiahly balík finančnej pomoci pre okresy Malacky a Pezinok. Vyše 1,55 milióna eur poputuje na projekty obcí, miest a neziskových organizácií, vrátane rekonštrukcie Múzea Ľudovíta Štúra či podpory zachovania modranskej keramiky.

slovakia

left justify in out

Vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Modre schválila viac ako 1,55 milióna eur na podporu rozvojových projektov obcí a miest v okresoch Malacky a Pezinok, ako aj iných právnických osôb. Finančná podpora sa zameria na zlepšenie infraštruktúry, obnovu kultúrnych pamiatok a podporu rôznych komunitných a vzdelávacích aktivít v regióne.

Celkovo sa schválené prostriedky dotknú viacerých oblastí, od kultúry a vzdelávania až po sociálnu starostlivosť, šport a životné prostredie.

Jedným z hlavných schválených projektov je rekonštrukcia Múzea Ľudovíta Štúra v Modre, na ktorú vláda vyčlenila 2,8 milióna eur. Tento projekt, v gescii Ministerstva kultúry SR a Slovenského národného múzea, má za cieľ obnoviť dôležitú kultúrnu inštitúciu a sprístupniť ju školám za zvýhodnených podmienok počas roka Ľudovíta Štúra 2025.

Zároveň vláda vyčlenila pre Modru ďalších 170 000 eur na vypracovanie štúdie a projektovej dokumentácie k obnove miesta, kde bol Ľudovít Štúr postrelený, a 122 000 eur na dobudovanie chodníka na miestnom cintoríne vedúceho k jeho pamätníku.

Významná finančná podpora poputuje aj do oblasti vzdelávania, a to prostredníctvom projektu na obnovu bývalého Evanjelického gymnázia v Modre, ktorý má Ministerstvo životného prostredia SR premeniť na školiace a vzdelávacie stredisko.

Vláda zároveň podporí aj výrobu modranskej keramiky. Na tento účel sa zriadila dotácia 20 000 eur pre občianske združenie Slovenská ľudová majolika na realizáciu projektu "Poslední veľkí majstri majoliky".

V oblasti sociálnej starostlivosti boli schválené financie na viaceré projekty. Bratislavský samosprávny kraj dostane 100 000 eur na exteriérové a interiérové úpravy centra na Donnerovej ulici v Bratislave, ktoré zabezpečuje diagnostické a rehabilitačné služby.

Ďalších 20 000 eur bude pridelených občianskemu združeniu Centrum bezbariérovej komunikácie na pokrytie osobných výdavkov a odmien pre tlmočníkov v rámci projektu Online tlmočník. Podporený bol aj Športový klub polície (ŠKP) Bratislava sumou 40 000 eur na nákup automobilu pre biatlonový oddiel, ktorý podporuje rozvoj mladých talentov v biatlone.

Jedným z ďalších schválených projektov je investícia do Biocentra Výskumného ústavu potravinárskeho v Modre. Na projektovú dokumentáciu a dobudovanie kotolne vláda vyčlenila 120 000 eur. V oblasti športu sa diskutuje o výstavbe hokejovej haly v Pezinku, ktorá má podporiť rozvoj športu a voľnočasových aktivít v regióne.

Na výjazdovom rokovaní sa tiež kládol dôraz na ochranu životného prostredia a riešenie aktuálnych problémov, ako sú povodne.

Ministerstvo životného prostredia má preto zabezpečiť analýzu stavu odtokových kanálov v Bratislavskom samosprávnom kraji a pripraviť harmonogram ich čistenia v spolupráci s miestnymi samosprávami a štátnym Slovenským vodohospodárskym podnikom. Na financovanie týchto aktivít bude možné využiť prostriedky z Environmentálneho fondu.

Opatrenia vlády z výjazdového rokovania v Modre sa sústredili aj na posilnenie regionálnej konkurencieschopnosti, podporu vinohradníctva a vinárstva, ako aj na rozvoj cestovného ruchu.

Vláda sa zaviazala k realizácii opatrení na podporu ovocinárstva a súvisiaceho výskumu a vývoja v spolupráci s príslušnými ministerstvami, mestom Modra, Bratislavským samosprávnym krajom a akademickou sférou.

Celkovo sa schválené finančné príspevky a opatrenia zameriavajú na podporu miestnych komunít, zlepšenie infraštruktúry a životného prostredia, ako aj na zvýšenie regionálnej konkurencieschopnosti prostredníctvom podpory vzdelávania a športu.

Vláda tak pokračuje v napĺňaní svojho programového vyhlásenia zameraného na zlepšenie kvality života obyvateľov Slovenska a udržateľný rozvoj regiónov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies