Vláda pripravuje návrh plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 15:03 • 2 min
Vláda pripravuje návrh plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií

ZÁKAMENNÉ - Do konca marca budúceho roka predloží Ministerstvo životného prostredia SR v súčinnosti s ďalšími ministerstvami návrh národného plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií. Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v oravskej obci Zákamenné to uviedli predstavitelia kabinetu.

slovakia

left justify in out

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák zvýraznil túto tému práve v súvislosti s rozvojom príslušnej infraštruktúry v regióne Orava.

 "Rozvoj vodovodnej a kanalizačnej siete je v tomto regióne dlhodobo kritickou otázkou. Program, ktorý sa dostáva do popredia, predstavuje výrazný posun v tejto oblasti," uviedol.

Podľa schváleného uznesenia vlády má minister životného prostredia Tomáš Taraba takisto zabezpečiť do konca roka 2024 prostredníctvom Environmentálneho fondu financovanie projektov budovania a rozširovania verejných vodovodov, čistiarní odpadových vôd i verejných kanalizácií pre obce s viac ako 2000 obyvateľmi.

Do konca júla 2024 zasa Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlási výzvu zameranú na podporu infraštruktúry v oblasti nakladania s komunálnymi odpadovými vodami a zabezpečenia prístupu k pitnej vode v obciach do 2000 obyvateľov. 

"Celkový objem finančných prostriedkov v tejto výzve je 29 385 368 eur," spresnil šéf rezortu investícií Richard Raši.

Vysvetlil ďalej, že okrem financovania prostredníctvom eurofondových zdrojov a prostriedkov z Envirofondu sa hľadajú možnosti výhodných úverových nástrojov.

Detaily prípravy a koncepciu národného plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií by mal predstaviť šéf envirorezortu Taraba neskôr na samostatnej tlačovej konferencii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: finreport.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies