Poznáme vína suché, polosuché, polosladké, sladké, červené, ružové, biele, poznáme aj najnovšie trendy biovín. No počuli ste už o oranžových vínach?
Ak nie, máte jedinečnú možnosť zoznámiť sa s nimi na prvom ročníku Dňa oranžového vína v bratislavskej vinárskej štvrti Vajnory.
V sobotu 7. októbra vás v rámci sezóny vinobrania pozývajú tunajší majstri vinári (pod hlavičkou Via Vitis) na ochutnávku tých najlepších a najzaujímavejších oranžových vín.
Ak ste ešte nikdy tento termín nepočuli, vedzte, že ide o vína, dorábané podľa pôvodnej, starobylej gruzínskej metódy. Jej tradície siahajú päť tisíc rokov dozadu, kedy Gruzínci nechávali biele víno macerovať a spontánne prekvasiť na šupkách vo veľkých hlinených amforách, zakopaných v zemi.
Princíp výroby oranžového vína spočíva v tom, že bobule sa nechávajú so šupkou macerovať aj niekoľko týždňov až mesiacov, čo vínu vo výsledku dáva typickú nápadnú chuť, vôňu aj farbu, podľa ktorého dostalo názov.
Chuť tohto netradičného nápoja je prekvapivo hlboká (s tónmi čerešní, kávy, korenia, hrušky, dule...), s výraznými tanínmi, podobnejšia skôr červenému ako bielemu vínu. Ak si radi vychutnávate dobré víno s jedlo, práve oranžové víno je na to ako stvorené, jeho štruktúra ho predurčuje ako sprievodcu k mnohým jedlám. Najviac sa asi hodí ku grilovaným mäsám, zelenine, syrom.
Dnes sa okrem Gruzínska táto starodávna metóda pri výrobe vín využíva aj v Taliansku, Slovinsku, na Morave, čoraz populárnejšia je medzi slovenskými vinármi. Tie najlepšie vínka s neodolateľným jantárovým nádychom rôznych značiek sa budú degustovať a hodnotiť vo Vajnoroch v Pivnici Bakchus Vila 7. októbra od 17. 00 do 22.00. Ste srdečne vítaní!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies