Vodiči by nemali nechávať naštartované autá pred obchodmi. Môže ich to vyjsť pekne draho

NETKY.SK • 20 Júl 2024, 11:23 • 2 min
Vodiči by nemali nechávať naštartované autá pred obchodmi. Môže ich to vyjsť pekne draho

Často vodiči stoja napríklad pred nákupnými centrami s naštartovaným motorom. V zime sa takto dá ohriať a v lete je zas oveľa príjemnejšia teplota pri zapnutej klíme v aute ako vonku. V takýchto prípadoch je ale zákon v susednej Českej republike pomerne jasný: státie s naštartovaným motorom tam totiž nie je povolené.

slovakia

left justify in out

Upozornil na to český portál auto-mania.cz s tým, že takéto státie je zakázané aj v iných krajinách sveta. Pokuta pritom vodičov vyjde nemálo peňazí. Na mieste môžeš od polície dostať pokutu až vo výške 2 000 českých korún (77,88 eura pri kurze 1 koruna = 0,039 eura) alebo v správnom konaní dokonca až 2 500 korún (98,6 eura).

 

Ako je to na Slovensku?

Na Slovensku je situácia veľmi podobná. U nás totiž platí zákon o cestnej premávke, ktorý hovorí, že vodič nesmie okrem iného vyhadzovať z vozidla predmety a obťažovať ostatných účastníkov cestnej premávky ani iné osoby najmä nadmerným hlukom, prachom, znečisťovaním ovzdušia, rozstrekovaním kaluží, blata alebo zbytočným ponechaním motora stojaceho vozidla v chode.

Zároveň treba dodať, že vodič nesmie ani poškodzovať životné prostredie, čo sa deje, pokiaľ je motor naštartovaný a auto nie je v pohybe.

Pokiaľ ide o vyhadzovanie odpadkov z okna, za vyhadzovanie predmetov z auta a ostatné uvedené priestupky hrozí pokuta 20 až 40 eur.

Pokuta za rýchlosť

Česku si treba dávať pozor aj na rýchlosť. Od 1.1. tam totiž platí novela bodového systému, ktorá má za úlohu systém zjednodušiť. Zároveň ale podľa portálu Cebia viac trestá recidivistov. Ak prekročíte rýchlosť v obci do 10 km/h, hrozí vám pokuta do 1 500 korún (59,18 eura).

Keď pôjdete ešte rýchlejšie, môžete dostať „trestné body“. Ak by ste však prekročili rýchlosť o 40 a viac kilometrov, hrozí vám dokonca zákaz šoférovania. Bodový systém pritom funguje už vo viacerých európskych krajinách.

Princíp je jednoduchý: vodič môže za závažné dopravné priestupky získať 2,4 alebo 6 trestných bodov. Ak ich má však už 12, polícia mu odoberie vodičské oprávnenie, a to v trvaní až na jeden rok. Pokiaľ ide o cudzincov, polícia má dokonca právo zabaviť aj vozidlo.

 

Rozdiely medzi Českom a Slovenskom

Pravidlá pre diaľnice v Česku sa líšia od tých na Slovensku. Ak máte elektromobil alebo auto na vodík registrované na Slovensku, môžete jazdiť po českých diaľniciach bez diaľničnej známky. Na to ale musíte vyplniť a poslať oznámenie.

Ako informoval portál Topspeed.sk, české autá majú túto výhodu automaticky, takže vodiči s českými ŠPZ nemusia robiť nič navyše. Ak nepošleš oznámenie, českí úradníci nezistia, že tvoje auto spĺňa podmienky na oslobodenie od platenia diaľničnej známky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Auto-mania.cz, Cebia, Topspeed.sk, Foto: iDNES.cz (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies