Vojna Izraela s Hizballáhom sa blíži, naznačujú aj USA. Chystajú evakuácie

NETKY.SK • 28 Jún 2024, 10:27 • 2 min
Vojna Izraela s Hizballáhom sa blíži, naznačujú aj USA. Chystajú evakuácie

V najbližších niekoľkých týždňoch by mohlo dôjsť k rozsiahlej vojenskej konfrontácii medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, ak sa nepodarí dojednať prímerie v Pásme Gazy. Podľa portálu Politico to naznačujú spravodajské informácie Spojených štátov. Tie pre takýto prípad pripravujú plány na evakuáciu Američanov z Libanonu, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ozbrojené strety medzi Izraelom a Hizballáhom začali vlani, deň po začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy, ktorú 7. októbra podnietil teroristický útok Hamásu a jeho spojencov na Izrael. V poslednom týždni však vzrástli obavy, že by dlhoročný konflikt Hizballáhom, ktorý má podporu Iránu, a Izraelom mohol prerásť vo vojnu.

Predstavitelia USA sa snažia obe strany presvedčiť k zníženiu napätia, čo by bolo výrazne jednoduchšie, ak by v Pásme Gazy platilo prímerie, píše Politico.

Dohoda o pokoji zbraní je predmetom intenzívnych rokovaní, avšak podľa amerických činiteľov nie je pravdepodobné, že na súčasný návrh v blízkej budúcnosti pristúpia bojujúce strany, teda Izrael a palestínske teroristické hnutie Hamas. Podľa dvoch informovaných amerických zdrojov Izrael a Hizballáh medzitým vypracovali bojové plány a snažia sa získať ďalšie zbrane.

Bojovníci Hizballáhu stoja pri niekoľkých raketometoch v juholibanonskej dedine Aaramta. (21. mája 2023)
Bojovníci Hizballáhu stoja pri niekoľkých raketometoch v juholibanonskej dedine Aaramta. (21. mája 2023)
Zdroj: Profimedia.cz

Izrael aj Hizballáh verejne uviedli, že sa o vojnu neusilujú. Vysoko postavení predstavitelia administratívy amerického prezidenta Joea Bidena sa však domnievajú, že dôjde k intenzívnym bojom, napriek snahám tomu zabrániť. Podľa ďalšieho nemenovaného amerického zdroja je riziko tentoraz vyššie ako v uplynulých týždňoch.

Vojna medzi Izraelom a Hizballáhom by mohla USA dostať do situácie, kedy budú pomáhať brániť Jeruzalem, a prinútila tak Bidenovu administratívu k hlbšiemu zapojeniu do regiónu, ktorý sa roky snažila opustiť. Zároveň by hrozila ďalšia humanitárna kríza vedľa tej v Pásme Gazy.

 

Opustite Libanon, vyzýva česká diplomacia

Niektoré európske krajiny odhadujú, že vojna medzi Izraelom a Hizballáhom môže prepuknúť niekoľko dní. Mnohé z nich svojich občanov vyzvali, aby opustili Libanon. České ministerstvo zahraničia na svojich webových stránkach pred cestami do Libanonu s ohľadom na bezpečnostnú situáciu varuje a vyzýva občanov, ktorí tam sú, aby krajinu urýchlene opustili.

Odhad USA je naproti tomu podľa Politico konzervatívnejší, avšak americké ministerstvo zahraničia v aktualizovanej štvrtkovej výzve uviedlo, že by Američania mali plánované návštevy Libanonu „silne prehodnotiť“.

Hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu Adrienne Watsonová uviedla, že Bidenova administratíva pracuje na „diplomatickom riešení“, ktoré by umožnilo Izraelcom a Libanoncom v pohraničí návrat domov. „Pokračujeme aj v snahách o dosiahnutie dohody, ktorá by viedla k trvalému ukončeniu vojny v Pásme Gazy. Prímerie a dohoda o rukojemníkoch v Gaze urýchli šancu na pokrok, vrátane trvalého bezpečia a pokoja pozdĺž severnej hranice Izraela s Libanonom,“ dodala s tým, že je teraz na Hamase, či dohodu prijme.

Mnoho amerických predstaviteľov, vrátane splnomocnenca pre Blízky východ, región navštívilo v posledných dňoch a snažilo sa obe strany presvedčiť, aby do vojny nevstupovali. Vysoko postavený predstaviteľ Bidenovej administratívy v stredu novinárom povedal, že šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh situáciu vníma tak, že "všetko je spojené s Pásmom Gazy a kým tam nedôjde k prímeriu, neprestane útočiť na Izrael".

Hizballáh ovláda predovšetkým juh Libanonu.
Hizballáh ovláda predovšetkým juh Libanonu.
Zdroj: SHOCart / OpenStreetMap

Americkí predstavitelia oznámili portálu Politico, že spravodajské informácie naznačujú, že vojnu by mohol spustiť veľký útok Izraela či Hizballáhu a že sa pravdepodobne odohrá bez väčšieho upozornenia.

Izraelský minister obrany Joav Galant, ktorý tento týždeň navštívil Washington, v stredu novinárom povedal, že Izrael "vojnu nechce". „Cieľom je priviesť našich občanov bezpečne domov. Dávame prednosť tomu, aby sa tak stalo prostredníctvom dojednania, ale pripravujeme sa na všetky možné scenáre,“ dodal s odkazom na rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Podľa izraelského denníka Haarec americkí predstavitelia Galanta varovali, že izraelské pokusy o obmedzené pozemné manévre v južnom Libanone by pravdepodobne vyústili do otvorenej vojny s Hizballáhom, do ktorej by sa zapojil Irán. Varovanie prišlo potom, čo izraelskí činitelia Američanom predstavili plány, ktorých cieľom by bolo zahnať Hizballáh o niekoľko kilometrov ďalej na sever, preč od izraelskej hranice.

USA varujú, že by pravdepodobne neboli schopné pomôcť Izraelu brániť sa proti Hizballáhu tak účinne, ako keď mu v apríli pomohli odraziť iránsku paľbu rakiet a bezpilotných lietadiel.

Stanica CNN s odvolaním sa na svoje zdroje z administratívy Joea Bidena uviedla, že Američania aj Izraelčania sa obávajú priepustnosti systému protivzdušnej obrany Železná kopula (Iron Drome) v prípade masívneho útoku Hizballáhu. Izraelská armáda odhaduje, že libanonské hnutie má vďaka vojenskej podpore z Iránu k dispozícii 150-tisíc rakiet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK / iDNES.cz / Reuters / Politico, Foto: AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies