Zúriaci požiar si vynútil evakuáciu viac ako 30 000 obyvateľov Grécka + VIDEO

NETKY.SK • 12 August 2024, 18:40 • 2 min
Zúriaci požiar si vynútil evakuáciu viac ako 30 000 obyvateľov Grécka + VIDEO

ATÉNY - Grécke úrady v nedeľu nariadili evakuáciu viac ako 30 000 obyvateľov mesta Marathon v severovýchodnej oblasti Attiky v dôsledku rýchlo sa šíriaceho lesného požiaru pri Aténach podporovaného horúcim a veterným počasím.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva pre klimatickú krízu a civilnú ochranu boli obyvatelia Marathonu, rodiska maratónskych pretekov, požiadaní, aby sa po evakuácii šiestich osád v tejto oblasti presunuli do susedného plážového mesta Nea Makri.

Zariadenia Aténskeho olympijského atletického centra – hlavného dejiska olympijských hier 2004 v Aténach, približne 30 km od Maratónu – boli cez noc otvorené, aby mohli hostiť mnohých evakuovaných, uviedla grécka národná televízia ERT.

Osem ľudí previezli do nemocníc najmä s dýchacími problémami, vyplýva z najnovších informácií, ktoré poskytli predstavitelia ministerstva zdravotníctva.

Hasiči sa medzitým podľa hasičského zboru snažili zadržať front, ktorý sa tiahne niekoľko kilometrov v severovýchodnej oblasti Attiky.

Auto (ľavý dolný roh) začalo horieť počas lesného požiaru vo Varnavas, približne 35 km od gréckych Atén, 11. augusta 2024. Grécki hasiči v nedeľu pri Aténach niekoľko hodín bojovali s rozsiahlym lesným požiarom.
Auto (ľavý dolný roh) začalo horieť počas lesného požiaru vo Varnavas, približne 35 km od gréckych Atén, 11. augusta 2024. Grécki hasiči v nedeľu pri Aténach niekoľko hodín bojovali s rozsiahlym lesným požiarom.
Zdroj: Xinhua / Marios Lolos

Požiar vypukol okolo 15:00 v nedeľu miestneho času (1200 GMT) vo Varnavas, približne 35 km od Atén. Oheň sa rýchlo šíril, živilo ho horúce a veterné počasie, a husté kúdoly dymu z plameňov pokryli veľkú časť Atén.

Dym sa v dôsledku silného vetra, ktorý podľa gréckych meteorológov dosahoval až osem stupňov Beaufortovej stupnice, dostal až do vzdialenosti asi 100 km od Varnavas, osady neďaleko Marathonu.

Približne 400 hasičov podporovaných 29 lietadlami a vrtuľníkmi zhadzujúcimi vodu, 110 hasičskými autami, vojenskými jednotkami a mnohými dobrovoľníkmi pracovalo na udržaní frontu, povedal na tlačovom brífingu v Aténach hovorca hasičského zboru Vassilis Vathrakogiannis.

"Situácia je aj naďalej nebezpečná, pretože oheň sa šíri medzi obytnými priestormi," povedal s tým, že požiar sa šíril "ako blesk" v dôsledku vetrov so silou víchrice. Plamene vysoké až 25 metrov pohltili stromy a kríky.

Dym stúpa z lesného požiaru vo Varnavas, približne 35 km od gréckych Atén, 11. augusta 2024. Grécki hasiči v nedeľu neďaleko Atén niekoľko hodín bojovali s rozsiahlym lesným požiarom.
Dym stúpa z lesného požiaru vo Varnavas, približne 35 km od gréckych Atén, 11. augusta 2024. Grécki hasiči v nedeľu neďaleko Atén niekoľko hodín bojovali s rozsiahlym lesným požiarom.
Zdroj: Xinhua / Chen Gang

Ďalší veľký požiar, ktorý vypukol v nedeľu v blízkosti mesta Megara v západnej Attike, sa podarilo dostať pod kontrolu, informovali hasiči. V oboch prípadoch boli spálené prevažne zalesnené oblasti a miestni úradníci hlásili určité škody na domoch.

Za posledných 24 hodín zasahovali hasičské jednotky pri 40 lesných požiaroch po celom Grécku, uviedol hovorca.

Do nedele popoludní hasiči rýchlo uhasili 33 zo 40 požiarov, ktoré vypukli za predchádzajúcich 24 hodín, uviedol Vathrakogiannis. Úrady odporučili ľuďom, aby v týchto dňoch zostali v pohotovosti, keďže vysoké teploty vo viacerých regiónoch môžu zvýšiť riziko požiaru.

Počas posledných týždňov hasičský zbor zasahoval každý deň na desiatky frontov lesných požiarov.

Minister pre klimatickú krízu a civilnú ochranu Vassilis Kikilias v sobotu uviedol, že vyzval na núdzové opatrenia zahŕňajúce armádu, políciu a dobrovoľníkov, ktorí budú riešiť lesné požiare do 15. augusta. "Prevládať budú extrémne vysoké teploty a nebezpečné poveternostné podmienky," povedal. "Polovica Grécka bude v červenej zóne," dodal.

Po zime, ktorá bola najteplejšia v zázname, a období dlhotrvajúceho sucha zažilo Grécko aj najteplejší jún a júl a podľa predpovedí zaznamená najteplejšie leto v histórii. Grécko zažíva každé leto množstvo požiarov v súvislosti s vlnami horúčav a podpaľačstvom. V tomto roku prišli o život pri lesných požiaroch dvaja ľudia, pričom minulý rok bolo hlásených 20 mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Marios Lolos
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies