Vojnou sužovaní sudánski úradníci sa snažia vyžiť z vedľajších pracovných miest

NETKY.SK • 1 Júl 2024, 18:37 • 2 min
Vojnou sužovaní sudánski úradníci sa snažia vyžiť z vedľajších pracovných miest

CHARTÚM - Prebiehajúca vojna v Sudáne otriasla technológiou, zdravotníctvom, školstvom a ďalšími verejnými či súkromnými službami, ktoré zamestnávajú množstvo šikovných odborníkov.

slovakia

left justify in out

Sudán je od polovice apríla 2023 zapletený do smrteľného konfliktu medzi sudánskymi ozbrojenými silami a polovojenskými silami rýchlej podpory, ktorý si podľa správy o situácii v Sudáne aktualizovanej Úradom OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí vyžiadal viac ako 16 650 obetí od konca júna.

Vojna ochromila aj celé národné hospodárstvo a mnohé firmy skrachovala a verejné inštitúcie zavreli, a títo zamestnanci museli vstúpiť na veľmi nestály trh manuálnej práce alebo sa stať samostatne zárobkovo činnými osobami.

V lokalite Karari v meste Omdurman, severne od sudánskeho hlavného mesta Chartúm, ktorá je veľkým úkrytom pre tých, ktorí utekajú pred vojnou, bývalý pracovník informačných technológií Bakri Merghani teraz predáva oblečenie a doplnky.

Bakri Merghani predáva doplnky a hračky v lokalite Karari v meste Omdurman 21. júna 2024.
Bakri Merghani predáva doplnky a hračky v lokalite Karari v meste Omdurman 21. júna 2024.
Zdroj: Xinhua / Faris Idriss

Pred vojnou slúžil 41-ročný muž v prestížnej účtovnej IT firme s vysokým platom v Chartúme. "Čoskoro vypukla vojna, moja spoločnosť sa úplne zastavila a ja som musel utiecť do severného Omuduranu, kde som si otvoril malý obchod s oblečením," povedal pre agentúru Xinhua a dodal, že obchod je zlý. "V mnohých dňoch tu nie sú žiadni zákazníci a niekedy za celý týždeň predávame veci za približne 5 000 sudánskych libier (asi 2,77 USD na paralelnom trhu)," povedal Merghani.

Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) vojna zvýšila mieru nezamestnanosti v Sudáne z 32,14 percenta v roku 2022 na 47,2 percenta v roku 2024, zatiaľ čo štúdia amerického inštitútu pre potravinovú politiku predpovedala, že Sudán kvôli vojne príde o 5 miliónov pracovných miest.

Tariq Shuaib je vo svojom obchode s bylinkami v lokalite Karari v meste Omdurman 21. júna 2024.
Tariq Shuaib je vo svojom obchode s bylinkami v lokalite Karari v meste Omdurman 21. júna 2024.
Zdroj: Xinhua / Faris Idriss

Tariq Shuaib, 56, štátny zamestnanec pred vojnou, teraz prevádzkuje obchod s bylinkami. "Po vypuknutí vojny sme boli vydrancovaní, prišli sme o prácu a stali sme sa bez zdroja príjmu," povedal Shuaib pre Xinhua pri príprave bylinných roztokov a iných prísad.

„Život vo vojne je veľmi ťažký a nie sú peniaze,“ povedal živiteľ päťčlennej rodiny a poznamenal, že jeho lieky slúžili ako obľúbená alternatíva mnohým pacientom, ktorí nedostali predpísané lieky kvôli „nedostatku a vysoké ceny."

Vojna však odhalila aj svetlú stránku ľudstva, keďže Sudánci v zahraničí darovali ohrozeným rodinám a doma sa začali šíriť iniciatívy na poskytnutie urgentnej potravinovej pomoci týmto domácnostiam v čase núdze. Mohamed Abdul-Baqui, učiteľ vo veku 59 rokov, povedal, že "takáto sociálna solidarita výrazne znížila dopad utrpenia."

Príjmy sudánskeho štátu v dôsledku vojny klesli o viac ako 80 percent, uviedol vo februári sudánsky minister financií Jibril Ibrahim. 

S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa sudánskej obchodnej armády spravodajská sieť Al-Džazíra v apríli informovala, že vojna zastavila prevádzku najmenej 1 000 ekonomických zariadení v Sudáne, väčšinou v oblasti priemyslu, obchodu, potravín a medicíny, a to buď v dôsledku materiálnych škôd, rabovania alebo vypálenia.

Táto fotografia urobená mobilným telefónom 17. apríla 2024 ukazuje dobrovoľníka, ktorý čistí poškodený dom v Omdurman v Sudáne.
Táto fotografia urobená mobilným telefónom 17. apríla 2024 ukazuje dobrovoľníka, ktorý čistí poškodený dom v Omdurman v Sudáne.
Zdroj: Xinhua / Mohamed Khidir

Sudánska libra medzitým pokračovala v poklese voči zahraničným menám, kde výmenný kurz 1 dolára v súčasnosti predstavuje 1 800 sudánskych libier v porovnaní s približne 600 librami pred vojnou.

Medzitým podľa údajov MMF miera inflácie v Sudáne vyskočila na 256,17 percenta, čo predstavuje nárast o 117,4 percenta. Sudánska vláda zatiaľ nevydala žiadne správy o miere inflácie v dôsledku vojny.

Medzinárodné humanitárne organizácie v posledných mesiacoch varovali pred rastúcim rizikom hladomoru v Sudáne v dôsledku dlhotrvajúceho konfliktu. Organizácia Spojených národov vo štvrtok uviedla, že riziko hladomoru ohrozuje obyvateľov a ľudí vysídlených z najmenej 14 oblastí v Sudáne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Faris Idriss
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies