Výluka vlakovej dopravy na trati Žilina - Rajec: Nahradenie vlakov autobusmi počas modernizácie

NETKY.SK • 30 September 2024, 16:38 • 2 min
Výluka vlakovej dopravy na trati Žilina - Rajec: Nahradenie vlakov autobusmi počas modernizácie

ŽILINA - Od 1. októbra 2024 do 30. apríla 2025 budú vlaky na trati medzi Žilinou a Rajcom nahradené náhradnou autobusovou dopravou. Dôvodom sú rozsiahle modernizačné práce v žilinskom železničnom uzle, ktoré zahŕňajú demontáž starého koľajiska a rekonštrukciu mosta. Cestujúcich čakajú zmeny v organizácii dopravy a nové nástupištia, čo prispeje k zlepšeniu železničnej infraštruktúry v regióne.

slovakia

left justify in out

Od 1. októbra 2024 do 30. apríla 2025 bude na železničnej trati medzi Žilinou a Rajcom pozastavená prevádzka vlakov. Dôvodom tejto výluky je pokračujúca modernizácia žilinského železničného uzla.

Ako uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický, v tomto období budú vlaky nahradené náhradnou autobusovou dopravou, ktorá bude premávať podľa špeciálneho cestovného poriadku.

Náhradná doprava prinesie zmeny v odchodoch a príchodoch spojov, najmä počas víkendov a sviatkov, čo môže ovplyvniť plánovanie cestujúcich. Autobusy budú pristavené pred budovou železničnej stanice na hlavnej ceste, pri nástupištiach č. 6 a 7.

Podľa hovorkyne Železníc SR Vladimíry Bahýlovej, počas tejto výluky prebehne demontáž starého koľajiska, čo umožní dokončiť rekonštrukciu mosta nad Kysuckou ulicou.

Okrem toho sa plánuje vybudovanie železničného spodku a zvršku, odvodnenie, ako aj pokládka nových výhybiek, ktoré umožnia jazdy vlakov v úseku Žilina - Bytčica na nové nástupištia č. 3 a 4, ktoré sú už v prevádzke.

Bahýlová tiež dodala, že po demontáži starého koľajiska bude nasledovať výstavba trakčného vedenia a káblovodov, spolu so spustením zabezpečovacej techniky. Tieto práce sú nevyhnutné pre zabezpečenie plnohodnotnej a bezpečnej vlakovej dopravy v tejto oblasti.

Od 1. októbra sa zároveň mení organizácia dopravy na žilinskej železničnej stanici. Staré nástupištia s označením 1, 1R, 2, 5, 6 a 7 budú uzatvorené, pričom všetky vlaky budú premávať po novej časti koľajiska.

Cestujúci môžu využiť nové nástupištia č. 3 a 4 pre vlaky všetkých smerov okrem Rajca. Pre regionálne rýchliky z a do Bratislavy (vlaky č. 701 - 716) bude k dispozícii dočasné nástupište s označením U, prístupné z podchodu z Národnej a Uhoľnej ulice.

Tieto modernizačné práce sú súčasťou širšieho plánu na zlepšenie železničnej infraštruktúry v regióne a zabezpečenie efektívnejšieho a bezpečnejšieho cestovania pre všetkých cestujúcich. Aj keď výluka vlakov môže spôsobiť dočasné nepríjemnosti, dlhodobé výhody týchto projektov prinesú modernizovanú a efektívnu železničnú dopravu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ZSSK, Foto: zilina-gallery.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies