Po novele zákona o potravinách, ktorá začala platiť od 1. mája, sa momentálne podľa nových pravidiel začali realizovať hygienické kontroly jednotlivých prevádzok. Pri nedodržaní stanovených podmienok môže byť udelená likvidačná pokuta.
Všetky prevádzky obchodujúce s potravinami by sa mali mať na pozore. Kontroly zamerané na hygienické podmienky predaja sa momentálne realizujú po celom Slovensku a sankcie sa šplhajú do naozaj vysokých čísel. Za určitých podmienok môže spoločnosť dostať pokutu až do 5 miliónov eur!
Podľa informácií, ktoré priniesli Hospodárske noviny, už niekoľko spoločností muselo zaplatiť veľkú sumu, konkrétne išlo o čiastku milión eur. Ide však skôr o výnimky a naozaj závažné a opakované porušovanie zákona.
Kontrolóri si všímajú predovšetkým to, či podnikatelia neponúkajú zákazníkom potraviny, ktoré sú pokazené, po dátume spotreby alebo inak zdravotne závadné. Pozerajú však aj na to, či majú správne označené alergény a či nepracujú s neschválenými, geneticky modifikovanými, zložkami. Sankcie začínajú na 1000-5000 eur a stúpajú vyššie v závislosti od závažnosti porušenia noriem. 5-miliónovú pokutu by spoločnosť mohla dostať za predpokladu, že po zistení závažných porušení zákona a ohrození spotrebiteľa opakovane problém neodstráni.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies