ZMENA zákona o omamných látkach: HHC a jeho deriváty pod prísnym DOHĽADOM!

NETKY.SK • 20 September 2024, 18:17 • 2 min
ZMENA zákona o omamných látkach: HHC a jeho deriváty pod prísnym DOHĽADOM!

BRATISLAVA - Do zoznamu omamných a psychotropných látok na Slovensku pribudnú HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré sú v súčasnosti dostupné v špeciálnych automatoch. Novela zákona o omamných látkach, ktorú v piatok podpísal prezident Peter Pellegrini, reaguje na obavy z ich účinkov, ktoré sú podobné THC.

slovakia

left justify in out

Do zoznamu omamných a psychotropných látok sa čoskoro pridajú aj látky HHC, HHC-P a HHC-O. Tieto látky, ktoré sú na Slovensku dostupné v špeciálnych automatoch, budú regulované na základe novely zákona o omamných látkach a psychotropných látkach, ktorú v piatok podpísal prezident Peter Pellegrini.

HHC a jeho účinky

HHC (hexahydrocannabinol) sa na Slovensku predáva ako legálna alternatíva k výrobkom z konope obsahujúcim THC. Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že účinky HHC sú porovnateľné s účinkami THC, pričom výskumy naznačujú, že HHC môže viesť k vytváraniu návyku a psychickej či fyzickej závislosti.

Tieto závislosti môžu mať vážne zdravotné a psychosociálne dôsledky, ktoré si zaslúžia pozornosť.

Dôvody pre zmenu legislatívy

Novela zákona je reakciou na rastúcu dostupnosť týchto látok a ich potenciálne nebezpečné účinky. Ministerstvo zdravotníctva zdôrazňuje potrebu regulácie a monitorovania látok, ktoré môžu ohroziť verejné zdravie.

Očakáva sa, že novela nadobudne účinnosť od začiatku novembra, čím sa zabezpečí lepšia ochrana pred rizikami spojenými s užívaním HHC a jeho derivátov.

Týmto krokom sa Slovensko snaží reagovať na trendy v oblasti omamných látok a zabezpečiť ochranu občanov pred ich potenciálnym zneužívaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, MZ SR, Foto: ceskobudejovicky.denik.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies