Zamestnanci Boeingu odmietli dohodu o zvýšení miezd: Štrajk pokračuje už piaty týždeň, nového šéfa čakajú výzvy

NETKY.SK • 24 Október 2024, 09:58 • 2 min
Zamestnanci Boeingu odmietli dohodu o zvýšení miezd: Štrajk pokračuje už piaty týždeň, nového šéfa čakajú výzvy

SEATTLE - Zamestnanci Boeingu odmietli návrh zmluvy, ktorý ponúkal zvýšenie miezd o 35 % počas štyroch rokov, a rozhodli sa pokračovať v päťtýždňovom štrajku. Toto rozhodnutie je pre nového generálneho riaditeľa Kellyho Ortberga veľkou komplikáciou, keďže sa zaviazal posilniť financie spoločnosti a zlepšiť vzťahy s továrenskými robotníkmi.

slovakia

left justify in out

Zamestnanci továrne Boeing v stredu hlasovali za odmietnutie ponuky zmluvy a pokračovanie viac ako päťtýždňového štrajku, čo je úder pre plán nového generálneho riaditeľa Kellyho Ortberga na posilnenie financií výrobcu lietadiel, ktorý má problémy.

Proti dohode, ktorá ponúkla zvýšenie miezd o 35 % počas štyroch rokov, hlasovalo 64 % opýtaných, čo je veľká komplikácia pre Ortberga, ktorý sa v auguste ujal najvyššej funkcie s prísľubom, že bude s továrenskými robotníkmi spolupracovať užšie ako jeho predchodcovia.

Ako uviedol odborový zväz v stredu neskoro večer, 64 % z 33 000 členov Medzinárodnej asociácie strojárov a pracovníkov v leteckom a kozmickom priemysle hlasovalo za odmietnutie zmluvy, čo bol úder pre Boeing a Bidenovu administratívu, ktorá bojovala za vyriešenie sporu.

"Po desiatich rokoch obetí máme stále čo doháňať a dúfame, že sa nám to podarí okamžitým obnovením rokovaní," uviedli lídri odborov vo vyhlásení po sčítaní hlasov.

Zamestnanci, ktorých zastupujú odbory, začali štrajkovať 13. septembra.

Najnovší návrh zmluvy zahŕňal zvýšenie miezd o 35 % počas štvorročného obdobia platnosti zmluvy, obnovenie motivačných bonusov, zvýšenie príspevku na dôchodkové sporenie - hoci zamestnanci presadzovali vrátenie dôchodkov, ktoré boli v predchádzajúcich zmluvách zrušené ako ústupok, a bonus za ratifikáciu vo výške 7 000 USD.

Bartley Stokes starší, ktorý pracoval pre Boeing 46 rokov, povzbudzuje štrajkujúcich kolegov, aby hlasovali proti novej ponuke zmluvy od spoločnosti na hlasovacom mieste v Everette, Washington, 23. októbra 2024.
Bartley Stokes starší, ktorý pracoval pre Boeing 46 rokov, povzbudzuje štrajkujúcich kolegov, aby hlasovali proti novej ponuke zmluvy od spoločnosti na hlasovacom mieste v Everette, Washington, 23. októbra 2024.
Zdroj: AP

Po týždňoch napätých rokovaní sa cez víkend zdalo, že dohoda je na spadnutie. "S pomocou úradujúcej ministerky práce USA Julie Su sme dostali vyjednaný návrh a uznesenie na ukončenie štrajku, ktoré si zaslúži predloženie členom a je hodné vášho zváženia," uviedol vyjednávací výbor odborov vo vyhlásení pre členov 19. októbra. "Dokončujeme dohodu o urovnaní štrajku, ktorá bude čoskoro skompletizovaná, spolu s ďalšími podrobnosťami zmluvy, aby sme vám poskytli jasnú predstavu o ponuke."

Zamestnanci tovární Boeingu tiež vyjadrovali frustráciu po desiatich rokoch, keď ich mzdy zaostávali za infláciou, zatiaľ čo výrobca lietadiel míňal desiatky miliárd dolárov na spätné odkúpenie akcií a vyplácal rekordné odmeny pre manažérov.

"Táto členská základňa si prešla mnohým... sú tu hlboké rany," povedal novinárom po hlasovaní hlavný vyjednávač odborov Jon Holden. "Chcem sa vrátiť k rokovaciemu stolu. Boeing sa tiež musí vrátiť k rokovaciemu stolu. Dúfam, že sa nám podarí viesť plodné diskusie so spoločnosťou a pánom Ortbergom, aby sme sa pokúsili vyriešiť túto situáciu."

Podľa nedávnej analýzy Anderson Economic Group si štrajk vyžiadal priame hospodárske straty v odhadovanej výške 7,6 miliardy USD, z toho 4,35 miliardy USD pre spoločnosť Boeing a takmer 2 miliardy USD pre dodávateľov spoločnosti Boeing.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, The Guardian, Foto: NBC News / AFP / Jason Redmond
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies