Zamestnanci Boeingu sú pripravení štrajkovať, ak sa nesplnia ich požiadavky

NETKY.SK • 13 September 2024, 08:33 • 2 min
Zamestnanci Boeingu sú pripravení štrajkovať, ak sa nesplnia ich požiadavky

Zamestnanci továrne Boeingu na západnom pobreží Spojených štátov stáli vo štvrtok v dlhých radoch, aby hlasovali o novej, veľmi kritizovanej zmluve, pričom niektorí hlasno vyzývali na štrajk, čím zvyšovali tlak na výrobcu lietadiel, ktorý zápasí s chronickými meškaniami výroby a rastúcim dlhom.

slovakia

left justify in out

Potenciálny štrajk by sa mohol začať v piatok, čo by bola veľká rana pre nového generálneho riaditeľa Kellyho Ortberga, ktorý nastúpil minulý mesiac, aby obnovil dôveru vo výrobcu lietadiel po tom, čo sa v januári odtrhol panel dverí takmer nového lietadla 737 MAX vo vzduchu.

Približne 30 000 pracovníkov, ktorí vyrábajú lietadlá 737 MAX, 767 a 777 spoločnosti Boeing v oblasti Seattlu a Portlandu, hlasuje o svojej prvej úplnej zmluve za posledných 16 rokov.

Hlasovanie sa skončí o 18:00 miestneho času (v piatok o 01:00 GMT) a výsledok bude oznámený dnes večer, uviedlo Medzinárodné združenie strojárov a pracovníkov v leteckom a kozmickom priemysle (IAM). Ak bude štrajk schválený, mohol by sa začať o polnoci.

Navrhovaná dohoda zahŕňa všeobecné zvýšenie miezd o 25 %, bonus pri podpise zmluvy vo výške 3 000 USD a prísľub, že ďalšie komerčné lietadlo spoločnosti Boeing sa bude vyrábať v oblasti Seattlu za predpokladu, že program bude spustený počas štyroch rokov platnosti zmluvy.

Hoci vedenie IAM v nedeľu odporučilo svojim členom prijať dohodu, niektorí zamestnanci reagovali nahnevane, pričom mnohí z nich požadovali pôvodne požadované zvýšenie miezd o 40 % a vyjadrili ľútosť nad stratou ročného bonusu.

Americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy zverejnil túto fotografiu, na ktorej je vidieť dieru v mieste, kde sa v januári nachádzali prelepené dvere v oblasti zástrčky trupu lietadla spoločnosti Alaska Airlines.
Americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy zverejnil túto fotografiu, na ktorej je vidieť dieru v mieste, kde sa v januári nachádzali prelepené dvere v oblasti zástrčky trupu lietadla spoločnosti Alaska Airlines.
Zdroj: AP / National Transportation Safety Board

Pripravení štrajkovať

Vo štvrtok sa pozdĺž ulice pred kanceláriami odborov v Rentone, predmestí Seattlu, kde Boeing vyrába svoje najpredávanejšie lietadlo 737, tiahol rad pracovníkov čakajúcich na hlasovanie. Niektorí držali transparenty a iní skandovali "štrajk". Všetci z niekoľkých pracovníkov Boeingu, ktorí hovorili s tlačovou agentúrou Reuters, uviedli, že hlasujú za štrajk, a boli presvedčení, že väčšina členov odborov urobí to isté, hoci viac ako 20 z nich odmietlo povedať, čo plánujú.

Podľa zložitých odborových pravidiel musia za štrajk hlasovať dve tretiny zamestnancov, aby sa štrajk mohol začať. V prípade, že je to menej, zmluva vstúpi do platnosti.

"Som pripravený štrajkovať tak dlho, ako bude potrebné, aby sme dostali všetko, čo si zaslúžime," povedal Josh King, 36-ročný inšpektor kvality. "Za normálnych okolností štrajk neprináša horšiu ponuku, ale vždy lepšiu."

Na znak toho, že niektorí zamestnanci sa už pripravujú na protesty, jedna členka odborov v stredu odišla zo stretnutia s plagátom pod pazuchou, na ktorom bolo napísané: "Štrajkujeme proti Boeingu."

V továrňach spoločnosti Boeing v oblasti Seattlu, kde sa montujú lietadlá Boeing MAX, 777 a 767, protestovali pracovníci celý týždeň.

Jeden z poslancov vo veste s vysokou viditeľnosťou pri odchode z budovy po odovzdaní svojho hlasu zakričal: "Čas na úder!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: Getty Images / AFP / Kevin Dietsch
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies