BRATISLAVA - Krehké ružičky karfiolu ukryté pod bryndzovou omáčkou. Skúste tento lahodný recept.
Suroviny:
1 ks karfiol, 3 PL maslo, 3 PL hladká múka, 500 ml plnotučné mlieko, 100 g bryndza, soľ, čierne korenie , muškátový oriešok
Postup:
Hlávku karfiolu rozdelíme ostrým nožom na malé ružičky. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej sme pridali lyžičku soli. Keď sa voda varí, pridáme karfiol a povaríme zhruba 5 minút. Karfiol scedíme, vrátime do hrnca a necháme odstáť. V rajnici na miernom ohni rozpustíme maslo a pridáme múku. Metličkou miešame, až kým sa všetka múka nezapracuje do masla – malo by to trvať asi 30 sekúnd. Potom okamžite prilejeme mlieko a dobre vymiešame metličkou, aby nám neostali žiadne hrudky. Bešamelovú omáčku privedieme k varu a povaríme pár minútiek, kým nezhustne a nenadobudne krémovú konzistenciu. Potom rajnicu odstavíme z ohňa. Do horúcej omáčky rozdrvíme bryndzu, pridáme korenie, soľ (trošku – bryndza je pomerne slaná) a štipku čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku. Zamiešame a necháme bryndzu roztopiť sa do omáčky. Karfiol medzitým pustil trochu vody, takže ho opäť scedíme a vysypeme do zapekacej misky. Ružičky karfiolu v zapekacej miske zalejeme omáčkou a upečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 30 minút. Karfiol servírujeme ešte horúci a podávame k nemu toast z bieleho chlebíka bohato potretý maslom.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies