Záujem o psie hotely narastá. Zvierací ombudsman však apeluje

NETKY.SK • 27 Júl 2024, 08:34 • 2 min
Záujem o psie hotely narastá. Zvierací ombudsman však apeluje

BRATISLAVA - V prípade, že zvieraťu ublížili, má fyzické následky či zavinili smrť a je preukázateľná vina zo strany zariadenia, má majiteľ právo podať trestné oznámenie.

slovakia

left justify in out

"Počas našej 13-ročnej praxe sme sa, žiaľ, stretli s mnohými prípadmi, kedy pobyt zanechal na zvieratách trvalé následky práve vinou majiteľa zariadenia. Napríklad psík prišiel o oko alebo zvieratá nemali dostatočný pohyb a boli celý čas svojho pobytu v klietkach, dokonca so zviazanými končatinami," uviedol Zvierací ombudsman.

V prípade, že zvieraťu ublížili, má fyzické následky či zavinili smrť a je preukázateľná vina zo strany zariadenia, má majiteľ právo podať trestné oznámenie. Okrem trestu sa môže dožadovať aj finančnej kompenzácie za veterinárnu starostlivosť a liečebné náklady, tvrdí iniciatíva.

Priblížil, že na zriadenie hotela alebo škôlky pre zvieratá si stačí založiť živnosť, prenajať alebo vlastniť priestor a upraviť ho podľa požiadaviek Úradu verejného zdravotníctva SR. Kontroly zariadení však podľa iniciatívy štát nevykonáva, pokiaľ niekto nenahlási podozrenie.

Zvierací ombudsman tiež apeluje na majiteľov zvierat, aby zvážili všetky riziká a správne vyhodnotili zdravotný stav svojho domáceho miláčika. Neodporúča využívať psie hotely alebo denné škôlky v prípade, že je pobyt pre zviera stresujúci a nepohodlný a nereaguje dobre na zmenu prostredia.

"Overte si, či majú majiteľ a zamestnanci skúsenosť s prácou so zvieratami, prípadne majú vzdelanie v oblasti kynológie. Neodborné zaobchádzanie zo strany majiteľa môže mať nepriaznivé následky na zdravie a psychiku psa," odporúča ombudsman.

Je tiež podľa neho dobré overiť si skúsenosti a referencie iných majiteľov zvierat. Pri návšteve zariadenia si treba všímať, koľko zamestnancov sa stará o daný počet psov. 

"Jeden človek určite nie je schopný plnohodnotne zabezpečiť starostlivosť a venovať svoj čas napríklad 20 psom. Navštívte hotel osobne, ak je to možné," tvrdí iniciatíva s tým, že by majitelia mali skontrolovať aj prostredie, či je čisté, bezpečné a priateľské pre zvieratá.

Majitelia by sa mali informovať o tom, akú stravu poskytuje hotel pre zvieratá. Niektoré hotely ponúkajú špeciálnu stravu podľa potrieb zvieraťa alebo umožňujú priniesť vlastné jedlo. "Tiež sa uistite, že majú prístup k veterinárnej starostlivosti v prípade potreby, či je zaistená pravidelná dezinfekcia a čistenie priestorov," dodal Zvierací ombudsman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Zvierací ombudsman, Foto: readelysian.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies