Mrkva je výnimočným zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú imunitný systém a chránia sliznice pred baktériami a vírusmi. Podľa odborníkov má aj antioxidačné účinky a podporuje zdravie očí.
Mrkva, známa svojou žltastou a oranžovou farbou, je vynikajúcim zdrojom vlákniny, minerálnych látok a vitamínov C a B. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, mrkva posilňuje imunitný systém a chráni sliznice, ktoré sú často vstupnou bránou pre baktérie a vírusy.
Natália Šranková z poradne zdravia RÚVZ uviedla, že karotenoidy, hlavné pigmenty mrkvy, majú antioxidačné účinky. Okrem toho, že mrkva posilňuje obranyschopnosť organizmu, bojuje aj proti zápalovým procesom v tele, ktoré sú časté pri vírusových ochoreniach.
Hoci sa mrkva skladá prevažne z vody a sacharidov, obsahuje aj minerály ako horčík, draslík a fosfor.
Oranžová mrkva má vysoký obsah alfa a betakaroténu. Tieto látky slúžia ako prekurzory vitamínu A, čo znamená, že naše telo z nich dokáže vytvoriť vitamín A. Betakarotén sa často pridáva do prípravkov na opaľovanie, pretože chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením.
Odborníci dodávajú, že korene žltej mrkvy obsahujú karotenoid luteín, ktorý je dôležitý pre zdravie našich očí.
Pri uskladňovaní mrkvy je dôležité uložiť ju do chladničky a predtým odrezať vňať, ktorá vyťahuje vlhkosť z koreňa. RÚVZ odporúča pridať nastrúhanú mrkvu do šalátov, polievok a dokonca aj dezertov. Hoci je výborná aj surová, varená mrkva zabezpečuje účinnejšie vstrebávanie karoténov.
Mrkva je teda nielen chutná, ale aj veľmi prospešná pre naše zdravie. Jej pravidelná konzumácia môže prispieť k posilneniu imunitného systému a ochrane pred rôznymi ochoreniami.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies