BRATISLAVA – Stonkový zeler je rastlina, ktorá je bežne dostupná aj u nás na Slovensku. Vedeli ste však, že jeho pravidelná konzumácia je spojená s niekoľkými zdravotnými benefitmi?
Známy americký spisovateľ a liečiteľ Anthony Williams začal piť zelerovú šťavu už ako dieťa v roku 1975. O blahodarných účinkoch šťavy rozprával svojim blízkym, rodine, následne pacientom a neskôr vydal niekoľko publikácií, kde spomína jej zázračné schopnosti.
Na svete vzniklo po publikácií knihy "Medicínske Médium" a "Zelerová šťava" hnutie s názvom "The Celery Juice Movement". Mladí či starí, zdraví či chorí začali vo veľkom konzumovať odšťavený stonkový zeler a svoje skúsenosti zdieľajú na internete, ale aj v rôznych publikáciách a televíznych reláciách. Ohlasy sú vo veľkej miere pozitívne.
Prečo práve stonkový zeler?
Anthony William vo svojich knihách popísal rad chemických procesov, ktoré vo vašom tele každodenne prebiehajú. Podľa autora je dobrá strava jediný spôsob, ako sa vyliečiť z množstva chorôb.
"Dnes sme tak zvyknutí na príznaky, ako sú akné, problémy so spánkom, bolesti hlavy, zažívacie ťažkosti, únava, úzkosť a iné bolesti, že si ľudia neuvedomujú, že ide o chronické choroby. Našu myseľ sme presvedčili, že je normálne žiť so symptómami a že pojem chronické ochorenie sa týka iba pre ľudí, ktorí umierajú. Pojem chronické ochorenie sa v skutočnosti týka každého, kto má akékoľvek príznaky, ktoré dlhodobo nerieši a ktoré bránia užívať si život naplno." vyjadril sa autor v jednej z jeho publikácií.
Napriek tomu, že existuje len málo vedecky podložených faktov, benefity čerstvo odšťaveného zeleru zažívajú ľudia po celom svete. "Neobjavené podskupiny sodíka zo zelerovej šťavy, ktoré nazývam klastrové soli, chránia bunkové membrány pečene a inhibujú rast vírusov, baktérií a húb. Zeler obnovuje schopnosť produkcie žlče v pečeni, ako aj komplikovanú štruktúru žlče, ktorá je u väčšiny ľudí úplne nevyvážená. Jeho klastrové soli sa viažu na voľne sa vyskytujúce jedy a toxíny vo vnútri pečene a tak ich dostávajú bezpečne von z tela," vysvetluje autor v knihe "Záchrana pečene."
Zdravotné benefity čerstvej zelerovej šťavy
Znižuje zápal
Podporuje chudnutie
Napomáha tráveniu
Pomáha pri nadúvaní
Pomáha pri ekzéme a akné
Bojuje proti infekciám
Pomáha udržiavať krvný tlak v normálnej hladine
Znižuje cholesterol
Podporuje funkcie pečene
Ako a kedy piť zelerovú šťavu?
Každé ráno vypite 0,5 l čerstvo odšťavenej šťavy zo stonkového zeleru. Šťavy treba vypiť viac z dôvodu, aby sa všetky telu prospešné látky vstrebali a dostali tam, kam majú. Ak je to pre vás naraz moc veľa, začnite s menšou dávkou a postupne ju zvyšujte. Je dôležité, aby ste šťavu s ničím nemiešali a po jej vypití aspoň 15 minút nič nejedli. Ide o nekalorický nápoj, takže si ho môžete dopriať aj ak držíte diétu.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies