Zdravotníctvo čakajú nové rokovania: Kamil Šaško nastupuje do funkcie ministra

NETKY.SK • 10 Október 2024, 08:21 • 2 min
Zdravotníctvo čakajú nové rokovania: Kamil Šaško nastupuje do funkcie ministra

BRATISLAVA - Budúci minister zdravotníctva Kamil Šaško označil stabilizáciu zdravotníctva za svoju hlavnú prioritu. Rokovania s Lekárskym odborovým združením o konsolidačných opatreniach budú pokračovať, pričom vláda očakáva, že obe strany dosiahnu kompromis. Minister financií Ladislav Kamenický avizoval, že návrh rozpočtu ešte nezahŕňa dohody so zdravotníkmi ani energetickú pomoc, čo môže ovplyvniť výsledné znenie rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Budúci minister zdravotníctva Kamil Šaško sa bude prioritne venovať upokojeniu situácie v zdravotníctve. Uviedol to predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý Šaškovi plne dôveruje.

Zároveň zdôraznil, že Šaško bude mať k dispozícii podporu ministra školstva Tomáša Druckera, ktorý je zodpovedný za vyjednávanie konsolidácie s Lekárskym odborovým združením (LOZ).

Šutaj Eštok potvrdil, že rokovania s predsedom LOZ Petrom Visolajským budú pokračovať. Zdôraznil však, že vzhľadom na snahu vlády zabrániť hrozbe štátneho bankrotu budú potrebné kompromisy zo strany zdravotníkov.

Minister financií Ladislav Kamenický dodal, že vo štvrtok predloží hospodárskej a sociálnej rade návrh rozpočtu, ktorý zatiaľ nezahŕňa dohody so zdravotníkmi ani energetickú pomoc. Vláda musí rozpočet schváliť do 15. októbra a následne ho predložiť parlamentu.

Kamenický vyjadril ochotu pokračovať v rokovaniach a prispôsobiť rozpočet v prípade dosiahnutia nových dohôd. Súhlasí s viacerými návrhmi, ktoré predstavil Visolajský, pričom mnohé z nich predtým odporúčal aj odchádzajúcej ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej.

Zdravotníci naprieč sektorom však odmietajú súčasné znenie konsolidačných opatrení a vyzývajú vládu na ďalšie rokovania. Prezident Peter Pellegrini, ktorý ešte neprijal demisiu Dolinkovej, vyzval vládu na konštruktívne rokovania s cieľom dosiahnuť dohodu. Pripomenul, že jeho podpis legislatívy bude závisieť od výsledku týchto rokovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Matúš Šutaj Eštok, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies