Zelenskyj predstavil "víťazný plán" na ukončenie vojny, podpora Západu je však kľúčová + VIDEO

NETKY.SK • 17 Október 2024, 16:31 • 2 min
Zelenskyj predstavil "víťazný plán" na ukončenie vojny, podpora Západu je však kľúčová + VIDEO

BRUSEL - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil lídrom EÚ svoj "víťazný plán" na ukončenie vojny s Ruskom, ktorý zahŕňa posilnenie Ukrajiny a diplomatické riešenie konfliktu. Zdôraznil, že kľúčom k úspechu je podpora západných spojencov, zatiaľ čo Ukrajina čelí lepšie vybaveným ruským silám. Európski lídri potvrdili, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny až do jej víťazstva.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že podpora západných spojencov jeho bojujúcej krajiny je kľúčom k jeho "víťaznému plánu" na ukončenie ničivej vojny s Ruskom, keď lídrom Európskej únie predstavil podrobnosti tohto plánu.

Novinárom povedal, že cieľom plánu je "posilniť Ukrajinu" a pripraviť pôdu pre diplomatické riešenie na ukončenie konfliktu na východnom krídle Európy.

Zatiaľ čo Zelenskyj prezentoval svoj "víťazný plán" v Bruseli, premiér Denys Šmyhal sa zúčastnil na konferencii vo Švajčiarsku, aby získal podporu pre odstraňovanie nášľapných mín na Ukrajine. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia najmenej 50 krajín. Šmyhal uviedol, že Kyjev má plán na úplné odmínovanie krajiny do roku 2023, ale že na dosiahnutie tohto cieľa potrebuje medzinárodnú podporu.

"Myslím si, že tento plán nezávisí od ruskej vôle, ale od vôle našich partnerov," povedal Zelenskyj o svojom pláne pred vystúpením lídrov na samite EÚ.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a predseda Európskej rady Charles Michel prichádzajú na summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 17. októbra 2024.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a predseda Európskej rady Charles Michel prichádzajú na summit EÚ v Bruseli vo štvrtok 17. októbra 2024.
Zdroj: AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Zelenskyj predstavil plán v Bruseli a stretol sa s ministrami obrany NATO

Zelenskyj neskôr cestoval cez Brusel na stretnutie s ministrami obrany NATO. EÚ je kľúčovým podporovateľom Ukrajiny, ktorá je kandidátskym členom 27-členného bloku, v boji proti ruskej invázii, ktorá sa začala pred viac ako dvoma a pol rokmi.

Ukrajinský prezident v stredu predstavil ukrajinskému parlamentu päťbodový plán bez toho, aby zverejnil dôverné prvky, ktoré boli v súkromí predložené kľúčovým spojencom vrátane Spojených štátov.

Inštitút pre štúdium vojny vo Washingtone uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin sa snaží vojnu predĺžiť a verí, že "ruské sily dokážu prekonať západnú podporu Ukrajine a zlomiť ukrajinský odpor víťazstvom vo vojne opotrebovania".

Generálny tajomník NATO Mark Rutte v stredu na tento plán reagoval zdržanlivo. Vo štvrtok povedal, že Kyjev si môže byť "absolútne istý, že 32 spojencov je jednotných v tom, že spoločne urobíme všetko, čo je potrebné, aby sme zabezpečili, že Ukrajina zvíťazí, že (ruský prezident Vladimir) Putin nebude mať svoju cestu".

Rutte zopakoval, že Ukrajina má svoje miesto v radoch NATO, ale nechcel povedať, kedy by sa mohla stať jeho členom. Zelenskyj trvá na tom, že pozvánka na členstvo je ústredným bodom jeho "víťazného plánu" a poskytla by jeho krajine najvyššiu bezpečnostnú záruku na ochranu pred Ruskom. "Ukrajina bude v budúcnosti členom NATO," povedal Rutte. "Otázkou je presne to, kedy. Na to teraz nemôžem odpovedať."

Ukrajina má dlhodobú podporu Západu, ale stále čelí výzvam v boji proti lepšie vybaveným ruským silám, najmä v oblasti Donbasu. Holandský premiér Mark Rutte zdôraznil, že Putin musí pochopiť, že Západ je pripravený stáť pri Ukrajine aj dlhodobo. Napriek tomu Nemecko odmieta povoliť použitie dlhšieho doletu západných zbraní proti Rusku.

Litovský prezident Gitanas Nauseda kritizoval pomalé rozhodovanie Západu a vyzval na rýchlejšiu podporu Ukrajine. Európski lídri na summite potvrdili svoje odhodlanie pokračovať v podpore Ukrajiny až do víťazstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DW, AP, Foto: Journal Général de l'Europe / EP / Alain Rolland
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies