POZOR: Meteorológovia vydali žltú aj oranžovú výstrahu. Môžu udrieť intenzívne búrky! + VIDEO

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 11:13 • 2 min
POZOR: Meteorológovia vydali žltú aj oranžovú výstrahu. Môžu udrieť intenzívne búrky! + VIDEO

Horúčavy sú späť a teploty opäť stúpnu. Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) prílev veľmi teplého vzduchu od juhozápadu vyvrcholí cez víkend.

slovakia

left justify in out

V sobotu je oranžové varovanie druhého stupňa vydané v Bratislavskom kraji a v okresoch Komárno, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Senica, Skalica aj Trnava.

Žltá výstraha prvého stupňa platí v 19 okresoch, a to Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Trenčín, Levice, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Hlohovec, Piešťany.

V nedeľu bude vyššia výstraha platiť v okresoch Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Komárno, Levice a Nové Zámky.
Žltá výstraha prvého stupňa je vydaná v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec, Banská Štiavnica, Detva, Poltár, Revúca, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Partizánske, Gelnica, Košice mesto, Košice okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Trnava, Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Prešov, Sabinov, Snina, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou.

V oranžových okresoch môže ojedinele teplota vystúpiť na 35 až 36 stupňov Celzia, v okresoch so žltým varovaním ojedinele bude 33 až 34 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozorňuj SHMÚ na svojom webe.

V nedeľu sa už podľa meteorológov môžu na západe a na severe vyskytnúť aj prehánky a dážď. Nie sú vylúčené ani búrky.

Oproti predošlým horúcim dňom však bude podľa meteorológov teraz situácia iná a nastávajúca vlna horúčav by mohla byť znesiteľnejšia.

"Pozitívom je, že keďže vlhkosť bude nízka, napriek vysokej teplote nebude dusno a  vplyvom nízkej vlhkosti budú aj chladnejšie noci, v dolinách a kotlinách bude ešte aj v noci na sobotu pod 10 stupňov Celzia a tropické noci s teplotou 20 a viac stupňov Celzia začnú až v nedeľu, aj to väčšinou len na juhozápade," priblížili na sociálnej sieti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SHMÚ, Foto: bydlenivevate.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies