Zelenskyj varuje pred novou hrozbou: Severná Kórea posiela vojakov do vojny na Ukrajine po boku Ruska + VIDEO

NETKY.SK • 14 Október 2024, 08:07 • 2 min
Zelenskyj varuje pred novou hrozbou: Severná Kórea posiela vojakov do vojny na Ukrajine po boku Ruska + VIDEO

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Severnú Kóreu, že okrem zbraní posiela Rusku aj svojich vojakov, aby pomohli v bojoch na Ukrajine. Varoval pred rastúcim spojenectvom medzi Moskvou a autoritárskymi režimami. Západ medzitým pokračuje v diskusiách o dodávkach vojenskej pomoci pre Kyjev, aby odolal ruskému postupu.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Severnú Kóreu, že posiela nielen zbrane, ale aj vojakov na pomoc Rusku v jeho vojne proti Ukrajine. "Sme svedkami rastúceho spojenectva medzi Ruskom a režimami, ako je Severná Kórea," povedal Zelenskyj vo svojom videopríhovore v nedeľu večer. "Už nejde len o transfer zbraní. V skutočnosti ide o presun ľudí zo Severnej Kórey k okupačným vojenským silám."

"Keď hovoríme o väčšom dolete pre Ukrajinu a rozhodujúcich dodávkach pre naše sily, nie je to len zoznam vojenského vybavenia," povedal Zelenskyj v nedeľňajšom prejave. "Ide o zvýšenie tlaku na agresora, ktorý bude pre Rusko silnejší, než dokáže vydržať. A ide o to, aby sa zabránilo väčšej vojne."

Zelenskyj minulý týždeň absolvoval okružnú cestu po európskych hlavných mestách vrátane Berlína, Londýna, Paríža a Ríma, aby požiadal o trvalú vojenskú pomoc v čase, keď ruská invázia na Ukrajine pokračuje už tretí rok.

Západní lídri sa mali minulý týždeň stretnúť v Nemecku, ale prezident Spojených štátov Joe Biden svoju cestu odložil, pretože na Floridu sa prevalil hurikán Milton.

Očakáva sa, že tento týždeň odcestuje do Nemecka, kde bude mať na programe vojnu na Ukrajine. Zdroj z nemeckej vlády v nedeľu uviedol, že Biden by mal teraz navštíviť Nemecko na jeden deň tento piatok, pričom sa očakáva, že hlavnými bodmi programu budú Ukrajina a Blízky východ.

Juhokórejský minister národnej obrany Kim Yong-hyun minulý týždeň uviedol, že existuje "vysoká pravdepodobnosť", že Severná Kórea vyšle svojich vojakov na pomoc Rusku na bojisko na Ukrajine.

USA, Južná Kórea a Ukrajina obvinili Severnú Kóreu, že posiela zbrane do Ruska, aby ich použila vo vojne.

Rusko v nedeľu oznámilo, že dobylo ďalšiu východoukrajinskú dedinu a blíži sa k dôležitému mestu Pokrovsk, kam jeho sily postupujú už niekoľko týždňov.

Ruské jednotky sa už niekoľko mesiacov presúvajú na západ Doneckej oblasti a Kyjev tento víkend vyhlásil, že situácia je "veľmi zložitá".

Moskovské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily obsadili Mychajlivku, brány mesta Selydove a južne od Pokrovska. Selydove bolo vážne poškodené niekoľkomesačným ostreľovaním a väčšina jeho obyvateľov utiekla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: France 24 / AFP, Al Jazeera, Foto: Euronews
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies