BRATISLAVA - Už starí Egypťania poznali zeler a jeho skvelé účinky na naše zdravie. Okrem potrebnej hydratácie ho využívali aj ako silné afrodiziakum. Je bohatý na vitamíny A, B, C a K, nechýbajú mu ani životne dôležité minerály ako vápnik, horčík a draslík, okrem toho pôsobí protizápalovo a môže pôsobiť ako prevencia rakoviny či srdcových ochorení. Zeler je (špeciálne stonkový) plný vody (95%), obsahuje minimum kalórií a je úžasným komponentom pri redukčných diétach. Zeleru sa nevyhýbajte a pripravte si jeden či viacero chutných zelerových pokrmov.
Zapekané zemiaky so zelerom
Suroviny:
1/2 KL mleté čierne korenie, podľa chutisušený rozparín, trochu maslo na vymazanie zapekacej misy, trochu strúhanka na vysypanie zapekacej misy, 1 PL olivový olej, 1 ks uvarené vajce, 1 ks vajce, 100 g tvrdý syr, 200 ml smotana na šľahanie, 1 KL soľ
Postup:
Očistený stonkový zeler nakrájame na menšie kúsky a s cibuľou ho krátko opražíme na olivovom oleji, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, osolíme a okoreníme. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Zemiaky nakrájané na kolieska začneme ukladať do zapekacej misy a vrstvu vždy jemne osolíme. Na zemiaky uložíme opražený zeler. Takto striedavo vrstvíme a na poslednú vrstvu poukladáme kolieska uvareného vajíčka. Smotanu si rozšľaháme s vajíčkom a všetko zalejeme. Pridáme rozmarín a všetko na záver posypeme syrom. Misu vložíme do rúry a pečieme zhruba 40 minút na 200°C.
Zelerové hranolčeky
Suroviny:
1 ks väčší zeler, 3 PL olivový olej, soľ, korenie, sušený cesnak, čili
Postup:
Najskôr odrežeme spodnú časť zeleru (korienky). Následne ostrým nožom orežeme zdrevnatenú šupku. Ak máme dostatočnú silu v rukách môžeme na ošúpanie použiť aj škrabku. Keď je zeler celý ošúpaný, prekrojíme ho na polovicu a potom každú polku narežeme na asi centimeter hrubé plátky. Z nich vykrajujeme klasické hranolčeky. Nakrájaný zeler v miske zmiešame s olejom, soľou a koreninami podľa chuti (s čili opatrne). Hranolčeky poukladáme na papierom vystlaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 35 minút. V polovici pečenia ich poobraciame kuchynskou špachtľou. Podávame ešte horúce len tak samotné alebo s vašim obľúbeným dresingom, omáčkou či dipom.
Zeler plnený syrom a hrozienkami
Suroviny:
1 ks stonkový zeler celý, 120 g syr (typ žervé), 20 g parmezán, 1 hrsť sušené hrozienka (alebo brusnice), soľ, petržlenová vňať, citrón
Postup:
Syr vymiešame s nadrobno nasekanou petržlenovou vňatkou, osolíme a jemne pokvapkáme citrónom. Do zmesi pridáme ešte hrozienka. Zelerové stonky riadne očistíme a zo spodnej širšej strany odkrojíme dlhší kúsok, aby nám vznikli lodičky. Pomocou malej lyžičky ho naplníme pripravenou zmesou a všetko posypeme parmezánom.
Dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies