Už starí Egypťania poznali zeler a jeho skvelé účinky na naše zdravie. Okrem potrebnej hydratácie ho využívali aj ako silné afrodiziakum. Je bohatý na vitamíny A, B, C a K, nechýbajú mu ani životne dôležité minerály ako vápnik, horčík a draslík, okrem toho pôsobí protizápalovo a môže pôsobiť ako prevencia rakoviny či srdcových ochorení.
Zeler je (špeciálne stonkový) plný vody (95%), obsahuje minimum kalórií a je úžasným komponentom pri redukčných diétach. Zeleru sa nevyhýbajte a pripravte si jeden či viacero chutných zelerových pokrmov.
Zelerové hranolčeky
Suroviny
1 ks väčší zeler
3 PL olivový olej
soľ
korenie
sušený cesnak
čili
Postup
Najskôr odrežeme spodnú časť zeleru (korienky). Následne ostrým nožom orežeme zdrevnatenú šupku. Ak máme dostatočnú silu v rukách môžeme na ošúpanie použiť aj škrabku. Keď je zeler celý ošúpaný, prekrojíme ho na polovicu a potom každú polku narežeme na asi centimeter hrubé plátky. Z nich vykrajujeme klasické hranolčeky. Nakrájaný zeler v miske zmiešame s olejom, soľou a koreninami podľa chuti (s čili opatrne). Hranolčeky poukladáme na papierom vystlaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 35 minút. V polovici pečenia ich poobraciame kuchynskou špachtľou. Podávame ešte horúce len tak samotné alebo s vašim obľúbeným dresingom, omáčkou či dipom.
Dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies