Železničné múzeum v Bratislave oslavuje 50 rokov "Goríl" s veľkolepým podujatím

NETKY.SK • 10 Október 2024, 13:24 • 2 min
Železničné múzeum v Bratislave oslavuje 50 rokov "Goríl" s veľkolepým podujatím

BRATISLAVA - Železničné múzeum Slovenskej republiky v Bratislave sa chystá na výnimočné podujatie "Ukončenie sezóny 2024 s Gorilami", ktoré sa uskutoční 12. októbra 2024. Oslávte 50. výročie elektrických rušňov radu 350, známych ako "Gorily", s bohatým programom vrátane jázd historických vlakov, prehliadok železničných exponátov a slávnostného odovzdania rušňov pre historické účely.

slovakia

left justify in out

Železničné múzeum Slovenskej republiky v Bratislave sa chystá na veľkolepé podujatie

"Ukončenie sezóny 2024 s Gorilami", ktoré sa uskutoční v sobotu 12. októbra 2024 od 11:00 do 17:00 v areáli starého rušňového depa Bratislava východ. Tento rok sa akcia koná pri príležitosti osláv 50. výročia zahájenia prevádzky elektrických rušňov radu 350, známych pod prezývkou "Gorily".

Podujatie organizujú Železnice Slovenskej republiky v spolupráci s Klubom priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava, Klubom železničnej nostalgie Bratislava východ a občianskym združením VLAKY.NET. Novinkou tohto ročníka je aj zapojenie Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s., ktorá prevádzkuje tieto legendárne elektrické rušne.

Návštevníci sa môžu tešiť na pestrý program, ktorý zahŕňa jazdy historických vlakov, prehliadku železničných exponátov a slávnostné odovzdanie dvoch rušňov radu 350 pre historické účely.

Program podujatia ponúkne jazdu historického parného vlaku na trati medzi Bratislavou a Železničným múzeom, mimoriadnu jazdu vlaku ťahaného Gorilou na trase do Trnavy a späť, ako aj kyvadlovú dopravu historickým motorovým vlakom medzi múzeom a Bratislavou hlavnou stanicou.

Okrem toho si návštevníci budú môcť prezrieť stálu expozíciu múzea, vyskúšať jazdu na stanovišti parného a motorového rušňa a obdivovať modelové koľajiská.

Slávnostný akt odovzdania rušňov 350.018 a 350.001 sa uskutoční za účasti generálneho riaditeľa ŽSR Alexandra Saka, pričom prvý rušeň prevezme Železničné múzeum SR a druhý Albatrosklub Bratislava.

Počas podujatia bude zahájený aj predaj zberateľskej 0 € bankovky k 50. výročiu prevádzky Goríl, čo prispeje k jedinečnej atmosfére tejto nostalgickej udalosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ŽSK, Foto: FB/Železnice Slovenskej republiky - ŽSR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies