Zmena kompetencií v mestskom rozvoji: Richard Raši a Michal Kaliňák predstavujú plány na revitalizáciu území + VIDEO

NETKY.SK • 23 August 2024, 14:01 • 2 min
Zmena kompetencií v mestskom rozvoji: Richard Raši a Michal Kaliňák predstavujú plány na revitalizáciu území + VIDEO

PREŠOV - Minister investícií Richard Raši a štátny tajomník Michal Kaliňák o tom v piatok v Prešove diskutovali s predstaviteľmi samospráv. V tejto súvislosti ministerstvo pripravuje viacero výziev.

slovakia

left justify in out

Od 1. septembra prejdú kompetencie v oblasti mestského rozvoja z Ministerstva dopravy SR pod Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, v súlade so zmenou kompetenčného zákona.

Minister investícií Richard Raši a štátny tajomník Michal Kaliňák o tom v piatok v Prešove diskutovali s predstaviteľmi samospráv. V tejto súvislosti ministerstvo pripravuje viacero výziev.

"O mestskom rozvoji sa hovorí dlhé roky a som rád, že teraz prechádzame od akademických debát k reálnej koordinácii, aj politickej, z úrovne nášho ministerstva," vyhlásil Raši. Podľa neho budú aktivity smerovať k analýze bariér a zhodnocovaniu nevyužívaných, opustených či zanedbaných území v mestách.

"Chcem preto informovať o dvoch výzvach, ktoré plánujeme vyhlásiť ešte do konca tohto roka. Jedna bude určená pre regionálne centrá MIRRI SR na personálne a odborné kapacity, ktoré budú mapovať takéto územia. Druhá výzva bude určená na pilotné opatrenia, ktoré zlučujú odstránenie záťaží a rekultiváciu týchto zanedbaných území a ich transformáciu na nové využitie," vysvetlil Raši s tým, že na tieto výzvy je vyčlenených viac ako 20 miliónov eur.

Ako príklad uviedol, že stará priemyselná hala môže byť premenená na galériu alebo divadlo, starý plechový hangár na centrum voľného času pre deti a stará mýtnica na moderné informačné turistické centrum.

Štátny tajomník Michal Kaliňák zdôraznil význam spolupráce so samosprávami. "Minulý rok sme zaviedli systém, kde každú výzvu najskôr pripomienkujeme s územím, nech si samosprávy povedia, aké parametre má výzva mať, aby mohli čerpať peniaze. Dnešok je presne toho dôkazom. Ideme nastaviť výzvu a nech si samosprávy určia, na čo chcú peniaze využiť," povedal Kaliňák. Na túto výzvu je podľa ministerstva vyčlenených 30 miliónov eur.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško doplnil, že doteraz bola problematika nevyužívaných nehnuteľností či priemyselných zón riešená len okrajovo. "Konečným cieľom je efektívne, hospodárne a udržateľné využívanie týchto priestorov, čo podporí konkurencieschopnosť nielen regionálnu, ale aj celonárodnú," uzavrel Šaško.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MIRRI SR, Foto: MIRRI SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies